Jesse, Teun, Loïs en Jolie verdedigen hun stelling 'Volwassenen aanspreken op hun klimaatvervuilende gedrag.'
Jesse, Teun, Loïs en Jolie verdedigen hun stelling 'Volwassenen aanspreken op hun klimaatvervuilende gedrag.' Foto: STiP Fotografie

Debat over duurzaamheid in bibliotheek

Algemeen

HEILOO - Dinsdagochtend 14 januari kwamen de twee groepen 7 van de Radboudschool naar de bibliotheek om mee te doen aan een debat over duurzaamheid. Onder leiding van Hanna de Lange, programmaleider Klimaat van de BUCH, debatteerden de kinderen over twee stellingen.

Het debat over duurzaamheid vloeit voort uit de campagne Nederland Leest. Dit is een nationale leescampagne die zich voornamelijk afspeelt in de bibliotheek. Sinds 2016 staat niet langer één boek centraal maar een thema. Het thema voor 2019 was duurzaamheid. Alle leerlingen van groep 7 van de Radboudschool hebben hetzelfde boek gelezen: Borealis van Marloes Morshuis. Hierin staat het thema duurzaamheid centraal.

De groepen 7a en 7b debatteerden over de volgende stellingen:

- Alleen kleding kopen met een duurzaamheidslabel. 

- Volwassenen aanspreken op hun klimaatvervuilende gedrag.

Bij de eerste stelling hadden de kinderen duidelijk nagedacht over hoe er zuiniger met kleding omgegaan kan worden en hoe een kledingstuk langer mee kan gaan. Van het repareren van een kledingstuk, dat stuk is, tot het van anderen overnemen (tweedehandswinkels een kledingstuk kopen). Alleen kopen als het echt nodig is en minder kledingstukken kopen. Ook moet erop worden gelet of er kinderen aan hebben gewerkt, de zogenaamde kinderarbeid. Volgens de leerlingen van groep 7a moet er ook gekeken worden of de kleding in een ver land gemaakt is, transport is ook niet goed voor de CO2 uitstoot.

Bij de tweede stelling vond groep 7b dat volwassenen zeker aangesproken mogen worden op hun vervuilend gedrag. Bijvoorbeeld het licht aanlaten als men weg gaat is niet goed voor het milieu. Ook vond deze groep dat er best wat minder met auto's gereden mag worden. Ook het hebben van 1 auto binnen een gezin en meer fietsen en met het openbaar vervoer gaan, was een optie voor een beter milieu.

Programmaleider Klimaat van de BUCH, Hanna de Lange, was duidelijk verrast hoeveel de kinderen al wisten van duurzaamheid en wat er thuis bij de leerlingen van de Radboudschool wordt gedaan aan duurzaamheid. Maar het kan altijd beter! 

Bedrijf Belicht

Sport

Regio

Digitale krant