Afbeelding

Cultuurklas op weg naar theaterspektakel

Algemeen

HEILOO - De Cultuurklasleerlingen van PCC Heiloo werken de komende maanden geconcentreerd door aan maskers, kostuums, teksten, choreografieën en muziek. In juni 2020 brengen ze het voor het voetlicht in het A.F. Vrij Zijn Theater. De leerlingen kijken ernaar uit om op het podium te staan. 

De Cultuurklas is een nog vrij nieuwe 'special' van de Heiloose school voor vwo, havo, mavo en vmbo. De 24 leerlingen die zich dit schooljaar ervoor aanmeldden, nemen deel aan een gevarieerd programma. Precies dat was wat Aidan (1vwo/havo, 12 jaar, Egmond aan den Hoef) erin aantrok: "Het jaarthema is Afrika, we hebben al Afrikaanse dansen gemaakt, les in body-percussie gehad en maskers gemaakt. We zijn nu bezig met acteerlessen. We krijgen allerlei opdrachten en mogen het verhaal zelf helpen schrijven. Ik had 'r meteen al heel veel zin in en dat is nog steeds zo, elke maandagmiddag weer!"
Ook Eva (1havo/mavo, 12 jaar, Egmond aan den Hoef) koos voor de Cultuurklas omdat ze houdt van toneelspelen, tekenen en knutselen: "Het maken van de maskers was superleuk. Eerst smeerden we vaseline op elkaars gezicht en deden we folie om ons haar. Daarna moesten we 15 minuten wachten, ik viel bijna in slaap! We hebben een ontwerp gemaakt en dat aangebracht op het gips. Ik wilde een masker met heel lang haar, dat vond ik mooi." Als ze over de drama- en toneellessen vertelt, begint ze te glimmen: "We hebben met onze eigen regisseur in groepjes al delen van het verhaal uitgewerkt. Het is heerlijk om op het podium te staan, ik voel me gewoon gelukkig dan!"

Directeur Rob Baltus legt uit wat de achterliggende gedachte is van de Cultuurklas: "Binnen de lessen van de Cultuurklas ontwikkelen leerlingen hun zelfbewustzijn. Ze krijgen daardoor een bredere kijk op de wereld en ontwikkelen een kritische blik. Door de dramalessen en het acteren leren ze daarnaast ook omgaan met hun eigen lichaamstaal. Het gaat bij ons dus niet alleen om studeren, maar ook verbreding en het ontdekken van nieuwe denkpaden."
De komende jaren is het de bedoeling om de Cultuurklas verder uit te bouwen: "We willen de samenwerking aangaan met bijvoorbeeld de muziekschool en regionale kunstenaars. Onze cultuurklasleerlingen willen we de kans geven om meer nog buiten de deur te leren."

Het theaterspektakel neemt ondertussen steeds duidelijker vormen aan. Voor het verhaal over een vete tussen twee stammen met – uiteraard – een 'happy end' gaan de cultuurklasleerlingen nog 'the big five' vervaardigen bij beeldende vorming, maar ook de lesvakken aardrijkskunde, geschiedenis en levensbeschouwing schuiven aan in de voorbereiding.
Er volgen nog audities voor de verschillende rollen in de voorstelling. Aidan hoopt op "een paar regels tekst", maar Eva droomt van een mooie rol: "Ik geef echt alles op het podium, want ik wil later actrice worden!"

Bedrijf Belicht

Sport

Regio

Digitale krant