Afbeelding

Help eendjes de winter door

Algemeen

HEILOO - In de winter zijn we geneigd de eendjes extra te voeren, maar in principe is dit niet echt nodig. Eenden bouwen in de herfst een vetlaagje op. Hiervan leven ze in de winter. Bijvoeren is pas nodig als de temperatuur meerdere dagen onder nul is.

Geef eenden geen brood, dit is ongezond, een dikmaker en veel te zout! Je kunt beter eenden- of watervogelgraan geven. Eendengraan verschilt van kippengraan door de afwezigheid van scherpe producten, zoals gerst en haver en het heeft bijvoorbeeld milletzaad. Dit is te koop bij dierenwinkels. Meer wintertips voor eenden vind je hier. 

Help dieren de winter door
Het wordt steeds kouder en donkerder. Hebben dieren dan extra hulp nodig? Het antwoord is: ja en nee. De meeste dieren redden zichzelf best in de kou. Ze hebben juist baat bij rust en ruimte. Huisdieren en dieren zoals weidedieren en kippen, kunnen wel wat extra hulp gebruiken in de winter. En sommige wilde dieren kun je ook wel een handje helpen...

Waarom helpen we niet álle dieren in de winter?
In wintertijden slinken de voedselvoorraden en bevriezen waterbronnen in de natuur. Voor sommige dieren in het wild is het moeilijker overleven, maar andere dieren, zoals egels, doen een winterslaap. Zolang ze veilig ergens liggen te 'slapen', laten we ze lekker met rust in de winter. Andere dieren hebben hun wintervoorraad op orde, zoals eekhoorns. Dieren zoals vossen, stadsduiven en meeuwen willen we niet tam maken. Dat kan een 'plaag' veroorzaken, met alle nadelige gevolgen voor de dieren van dien. Dus helpen of bijvoeren is niet altijd even handig, hoe goedbedoeld ook. 

Bedrijf Belicht

Sport

Regio

Digitale krant