De Castricumse Reddingsbrigade is er klaar voor.
De Castricumse Reddingsbrigade is er klaar voor. Foto: aangeleverd

Duik jij (veilig) het nieuwe jaar in?

Algemeen

REGIO - Wil je het nieuwe jaar sportief inluiden en een verfrissende duik nemen, dan kan dit op meer dan 200 plekken in heel Nederland waar een nieuwjaarsduik wordt georganiseerd.

In Egmond aan Zee wordt volgens de organisatie de gezelligste nieuwjaarsduik van Nederland georganiseerd. Dit jaar steun je Stichting ALS als je hier het nieuwe jaar induikt. Na een massale warming up duik je het nieuwe jaar en de Noordzee in. Er wordt gezorgd voor veel gezelligheid, livemuziek en natuurlijk een traditionele en warme muts.Na afloop geniet je van een welverdiende kop erwtensoep of chocolademelk. Voor meer informatie en tickets à € 5 kijk je hier.

In Castricum was het even onzeker of de nieuwjaarsduik door zou gaan in verband met specifieke eisen voor de evenementenvergunning. Maar goed nieuws voor alle duikers, ook hier kun je de zee in. Traditiegetrouw zal de Castricumse Reddingsbrigade aanwezig zijn om toezicht te houden en eventueel assistentie te verlenen. In Castricum kunt u om 13.45 uur genieten van het Noordzeewater. De warming-up begint om 13.30 uur.

Waar je ook te water gaat, het is belangrijk dat je je bewust bent van de risico's en dat je je goed voorbereidt. De Castricumse Reddingsbrigade adviseert alle deelnemers aan een nieuwjaarsduik (in zee en in binnenwater) dan ook de volgende tips ter harte te nemen:

Tip 1: Neem alleen deel aan een goed georganiseerde nieuwjaarsduik. Bij voorkeur een waarbij vrijwilligers van een reddingsbrigade toezicht houden. Ga niet 'wild' duiken, op locaties waar geen hulpverlening aanwezig is. Houd je aan de aanwijzingen van de organisatie.

Tip 2: Neem alleen deel als je je fit voelt. Is dat niet het geval of is het medisch niet verantwoord, doe dan niet mee. Word je vlak voor, tijdens of na een nieuwjaarsduik onwel meld je dan meteen bij hulpverleners (lifeguards, EHBO'ers, huisarts)

Tip 3: Zorg voor een goede voorbereiding. Lees vooraf alle beschikbare informatie. Arriveer op tijd, zodat je de duiklocatie kunt bekijken én kunt uitzoeken waar hulpverleners zich bevinden.

Tip 4: Zorg voor een goede warming-up. Houd daarbij zolang als mogelijk kleren en schoenen aan, tot kort voor het aftellen naar de nieuwjaarsduik. Blijf voortdurend in beweging.

Tip 5: Bescherm jezelf tegen de kou van de lucht en het water. Zet een muts op; via je hoofd verlies je namelijk veel warmte. Heb je het normaal al vlug koud? Smeer je dan in met vaseline of draag een neopreen pak.

Tip 6: Let op je kinderen. Verlies ze geen seconde uit het oog en houd ze bij voorkeur aan de hand. Door de drukte kunnen kinderen in de problemen komen. Ouders moeten te allen tijde waken over de veiligheid en het welzijn van hun kinderen.

Tip 7: Kom zo snel mogelijk weer het koude water uit.

Tip 8: Warm direct na de nieuwjaarsduik op. Zoek een plekje uit de wind, bij voorkeur een verwarmde ruimte. Droog jezelf helemaal af. Kleed je snel aan en doe direct slippers of schoenen aan. Alcohol werkt niet om op te warmen, integendeel; een koud lichaam in combinatie met alcoholgebruik kan onderkoeling veroorzaken. Neem juist een warme zoete drank en/of soep.

Bedrijf Belicht

Sport

Regio

Digitale krant