Het echtpaar Koeman wilde maar wat graag op de foto met burgemeester Hans Romeyn.
Het echtpaar Koeman wilde maar wat graag op de foto met burgemeester Hans Romeyn. Foto: STiP Fotografie

"Het enige geluk van de oorlog"

Algemeen

HEILOO - Op 28 december waren de heer A.P. Koeman en mevrouw J.G. Koeman-Kuster 65 jaar getrouwd. Reden voor burgemeester Hans Romeyn om het briljanten echtpaar op maandag 30 december te bezoeken en hen te feliciteren met dit heugelijke feit.

Het echtpaar - 93 en 89 jaar oud - kwam elkaar tegen in de oorlog. Mevrouw, geboren in Amsterdam, werd samen met de andere kinderen van het gezin door haar ouders ondergebracht bij gezinnen op het platteland. Haar vader kon niet aan genoeg voedsel komen voor zijn gezin. Hij bracht zijn kinderen onder bij gezinnen in Berkhout. Het jongere zusje van mevrouw Koeman kwam bij het gezin van meneer terecht en mevrouw zelf bij een tante van meneer. Vaak haalde zij haar toen 1,5 jaar oude zusje bij het gezin van meneer op om met haar te gaan wandelen. En zo heeft het echtpaar elkaar ontmoet. "Het enige geluk van de oorlog," aldus meneer Koeman.

Na de oorlog is meneer nog uitgezonden geweest naar Indonesië. Mevrouw bleef achter in Nederland. Vele brieven werden er geschreven en er werd zelfs een grammofoonplaat opgenomen en opgestuurd naar meneer. De hele familie stond erop en iedereen had een gesproken boodschap voor de man die in het verre Indonesië verbleef. In 1950 keerde meneer terug naar Nederland.

Ze zijn getrouwd in Berkhout door de toenmalige burgemeester Beemsterboer.

De eerste 5 jaar van hun huwelijk woonden zij in Assendelft. Daarna verhuisden zij naar Heiloo, waar zij inmiddels 60 jaar wonen. Meneer Koeman is onder anderen werkzaam geweest als leerkracht op de John F. Kennedy Mavo.

Het echtpaar heeft twee dochters van 63 en 60 jaar en twee kleindochters, een tweeling van 28. Samen met de kinderen en kleinkinderen heeft het echtpaar hun briljanten huwelijk thuis gevierd.

Tekst: Yvonne van Stiphout

Bedrijf Belicht

Sport

Regio

Digitale krant