Het traditionele 'taartfeest', waarmee het cursusjaar wordt afgesloten
Het traditionele 'taartfeest', waarmee het cursusjaar wordt afgesloten Foto: Margreeth Anema

"Felicem annum novum"

Algemeen

HEILOO- Mensen die niet weten wat bovenstaande Latijnse tekst betekent zouden er goed aan doen om eens een cursus Latijn te volgen bij René van Royen in het Trefpunt in Heiloo.

De gedreven leraar Latijn behandelt in zijn cursussen niet alleen de Latijnse taal maar zijn leerlingen worden ook getrakteerd op prachtige historische verhalen zoals bijvoorbeeld over Julius Ceasar of over het kerklatijn. René van Royen is gastonderzoeker aan de universiteit van Amsterdam en schreef boeken over het Latijn, o.a. verkrijgbaar bij bol.com. Hij heeft zelfs al zijn TV-debuut gehad op NPO3 waar hij de redevoering van Thierry Baudet analyseerde.

Latijn: een taal voor jong en oud

De jongste cursist is een veertiger die op de operatiekamer werkt. "In de OK worden vaak Latijnse termen gebruikt, vooral met betrekking tot anatomie. Ik vond het leuk om daar meer over te weten". Eén van de oudste cursisten is 88 jaar. Zij gaat nu het derde jaar in bij René. Ze vindt de lessen enig: "René doet het geweldig. Hij legt het Latijn goed uit. Je hoeft geen rijtjes te leren, het gaat erom dat je de taal begrijpt. Door de lesmethode van René kan je ook gewoon meedoen als je iets ouder bent en als je geheugen je soms een beetje in de steek laat", zo vertelt zij enthousiast. Eén van de andere cursisten is Rooms katholiek opgevoed en kent het Latijn uit de kerk: "Het is mooi om te weten wat je zingt en bidt", zo legt hij uit. Een dame die vroeger VWO heeft gedaan is blij dat ze nu Latijn kan leren: "Het sudderde al heel lang, ik ben blij dat ik nu eindelijk deze bijzondere taal mag leren op zo'n leuke manier". Naast het wekelijkse uurtje in de klas krijgen de studenten ook huiswerk. Hieraan besteed je gemiddeld 1.5 a 2 uur per week.

Latijn leren bij René van Royen is een feestje

Een les Latijn met René van Royen is een werkelijk een feestje, Er wordt gewerkt maar ook gelachen in het volle leslokaal. "Alleen al vanwege de leraar is de cursus Latijn de moeite waard", glimlacht één van de cursisten. René loodst zijn leerlingen gemakkelijk door de lesstof en aan het einde van de les worden er zinnen vertaald naar het Latijn. Het lukt de meeste cursisten foutloos. "Prachtig, schitterend, chapeau", roept René enthousiast als er weer een prachtige volzin wordt gemaakt. Een meneer vertelt René dat hij een zin niet heeft begrepen en voegt eraan toe: "Maar dat ligt niet aan jou hoor". René die alleen streng is voor zichzelf antwoordt: "Jawel, dat ligt wel aan mij anders had je het wel begrepen". Daarna legt hij de zin nog eens rustig uit en valt het kwartje bij de ijverige student.

Taart en Limoncello

De laatste cursusdag zit erop en René heeft al zijn leerlingen uitgenodigd voor het traditionele 'taartfeest'. De boeken gaan dicht en drie overheerlijke taarten worden verdeeld onder de cursisten. De leerlingen zitten gezellig te keuvelen onder het genot van een glaasje Limoncello of Amaretto. "Omdat de cursus een doorlopend traject is, is het leuk om elkaar te leren kennen. Eerstejaars studenten ontmoeten derdejaars studenten en horen dat de cursus echt werkt", vertelt René terwijl hij geniet van de gezelligheid. Op dinsdag 28 januari om 13.00 uur start een nieuwe cursus in het Trefpunt. U kunt zich aanmelden via: www.latijnnu.nl of via mailadres: raroyen@planet.nl en telefonisch op 06- 10 810 838.

René wenst alle lezers van de Uitkijkpost een "Felicem annum novum" of te wel "een gelukkig nieuwjaar".

Tekst: Margreeth Anema

Bedrijf Belicht

Sport

Regio

Digitale krant