Esther Rommel.
Esther Rommel. Foto: aangeleverd

Boeiende avond VVD Heiloo met gedeputeerde Esther Rommel

Algemeen

HEILOO - Vrijdag de 13e was geen omineuze datum, maar kende juist een boeiende bijeenkomst in Brasserie In 't Groen waar gedeputeerde Esther Rommel een inleiding gaf over de actuele provinciale politiek. De nadruk lag duidelijk op wat de gemoederen de laatste tijd heeft beziggehouden, namelijk de stikstofproblematiek en de gevolgen daarvan voor alle betrokken partijen.

In een goed gevulde zaal waar ook leden van andere groeperingen (Heiloo2000, het CDA en de LTO) aanwezig waren, ging Esther in op het actuele nieuws dat het ministerie van LNV en 11 van de 12 provincies (alleen Friesland heeft nog een voorbehoud gemaakt) die week overeenstemming hadden bereikt over de nieuwe stikstofregels. De kritiek van de agrarische sector is hierin voor een groot deel verwerkt, zoals het creëren van een eenduidig beleid tussen Rijk en provincies, ruimte voor innovatie en de mogelijkheid om minder stikstofruimte af te romen als de natuurkwaliteit dit toestaat. Ook gelden in Noord-Holland nu geen strengere regels dan elders in het land.

Zij ging in op de historie: de uitspraak van de Raad van State in mei over het Programma Aanpak Stikstof (PAS) had geleid tot grote onzekerheid bij ondernemers. Projecten in o.a. de bouw, de infrastructuur en de landbouw dreigden stil te vallen met grote economische schade tot gevolg. Esther stelde dat de natuur zeker het beschermen waard is, maar tegelijkertijd kan het niet zo zijn dat mensen hun baan verliezen of dat ondernemers nu in grote problemen komen. Deze nieuwe stikstofregels zorgen ervoor dat de projecten doorgang kunnen vinden en dat de natuur niet geschaad wordt.

Dit is nog geen eindstation. Deze week al start een traject waarbij de provincie Noord-Holland aan de slag gaat met alle betrokkenen per natuurgebied om de natuur waar nodig te versterken. Hier ligt een taak voor de boeren en de industrie, maar ook voor de natuurbeherende organisaties. Ieder dient zijn verantwoordelijkheid te nemen. In een levendige discussie met de zaal ging zij vervolgens ook nog in op een aantal individuele vragen van ondernemers en politici.

Na circa anderhalf uur beëindigde VVD fractievoorzitter René van Splunteren het plenaire deel, waarna de aanwezigen nog lang napraatten met elkaar en met de gedeputeerde.

Bedrijf Belicht

Sport

Regio

Digitale krant