De overstap naar duurzame energie houdt niet op bij de gemeentegrens.
De overstap naar duurzame energie houdt niet op bij de gemeentegrens. Foto: aangeleverd

Kansen voor duurzame energie in Heiloo

Algemeen

HEILOO - Stap voor stap gaat Nederland over op duurzame energiebronnen voor elektriciteit en warmte. Ook de gemeente Heiloo komt met een plan waar en hoeveel energie grootschalig opgewekt kan worden en welk energienetwerk daar voor nodig is. Dat komt er, in overleg met overheden, professionals én de inwoners en ondernemers. Dat is de opdracht die de gemeenteraad aan hun college van burgemeester & wethouders heeft meegegeven.

De gemeenten Alkmaar, Bergen, Castricum, Heerhugowaard, Heiloo, Langedijk en Uitgeest zetten gezamenlijk een stap in het uitvoeren van de nationale afspraken uit het Klimaatakkoord om de uitstoot van CO2 te verminderen. Dat is gericht op 49% CO2-reductie in 2030 en als einddoel 95% CO2-reductie in 2050.

Samen
De regionale energiestrategie, kortweg RES, zoals het plan heet, stellen gemeenten samen met professionals, ondernemers en inwoners op. Op termijn krijgt iedereen te maken met het verdwijnen van aardgas en het grootschalig opwekken van energie door bijvoorbeeld windmolens en zonneparken. Deze plannen zullen ook invloed hebben op hoe het landschap, de steden en de dorpen er in de toekomst uitzien.

Er worden bijeenkomsten georganiseerd met experts uit onze regio, er zijn gesprekken met voorlopers over hun ideeën en initiatieven, en in iedere gemeente worden eind januari inwoners, bedrijven en andere belanghebbenden uitgenodigd om in een werkatelier mee te praten over mogelijkheden voor het opwekken van elektriciteit door zon en wind in de eigen regio.

De overstap naar duurzame energie is een opgave die niet ophoudt bij gemeentegrenzen. In de regio wordt gezocht naar plekken waar het opwekken van energie het beste in de omgeving past, de hoogst mogelijke opbrengst heeft en ook voor alle belanghebbenden het meest gewenst is. Die keuzes zijn niet altijd gemakkelijk, maar wel nodig.

Flexibel
De regionale energiestrategie wordt opgesteld op basis van bewezen technieken, zoals windmolens en zonneparken. Om nieuwe ontwikkelingen een plek te geven en de vinger aan de pols te houden van de te realiseren doelen wordt de strategie iedere twee jaar opgefrist.

"Alleen door samen te werken kunnen we de doelstellingen behalen. We kijken naar lokale mogelijkheden en kansen en hoe we daarmee regionaal het beste resultaat kunnen behalen. Door de energiestrategie iedere twee jaar opnieuw te bekijken is er ruimte voor innovatie, kunnen we aanpassingen doen en zorgen we ervoor dat we alle kansen benutten," legt Rob Opdam, wethouder van de gemeente Heiloo, verder uit.

Noord-Holland Noord
Noord-Holland Noord, waar deze gemeente onderdeel van is, is een van de 30 energieregio's die in de zomer van 2020 aan het Rijk moet laten zien welke bijdrage zij gaat leveren aan 'duurzame elektriciteit opwek' en het 'aardgasvrij maken van de gebouwde omgeving'. De plannen van deze regio krijgen daarin een plek.

Meer informatie over de regionale energiestrategie is te vinden op www.heiloo.nl/klimaat

Bedrijf Belicht

Sport

Regio

Digitale krant