Afbeelding

Ierse 'klusjesmannen' aangehouden op verdenking van oplichting

Algemeen

HEILOO - In het weekend van 30 november / 1 december waren in deze regio malafide Ierse klusjesmannen actief. De politie laat weten zij inmiddels zijn opgepakt. 

In de vroege ochtend van woensdag 11 december 2019 heeft de Amsterdamse recherche een inval gedaan in een hotel in Badhoevedorp. Uit onderzoek is gebleken dat in dit hotel zich vier mannen schuilhielden die worden verdacht van een reeks oplichtingszaken. De verdachten zijn in alle vroegte uit hun bed gehaald en aangehouden. Het betreft vier mannen uit Ierland van 19, 19, 21 en 36 jaar. Ook zijn er verschillende waardevolle goederen in beslag genomen, waaronder een bus met gereedschap, geld, telefoons, simkaarten, folders en ander promotiemateriaal. De betrokkenheid van deze vier verdachten bij de reeks van oplichtingen wordt nader onderzocht. De vier zijn vrijdag 13 december voorgeleid aan de rechter-commissaris van de Amsterdamse rechtbank.

Onderzoek
Het rechercheonderzoek richtte zich lange tijd op een groep rondreizende malafide klusjesmannen, ook wel 'Irish Travellers' genoemd. De groep wordt verdacht van oplichting en is al meer dan tien jaar in Nederland actief, met name in de Randstad en omgeving. Bij de recherche zijn in ieder geval al 30 aangiften bekend van vooral oudere en kwetsbare slachtoffers. Naarmate het onderzoek vordert, komen hier steeds meer aangiften bij. De slachtoffers zijn in totaal voor bijna 300.000 euro opgelicht.

Modus Operandi
De manier waarop deze zogenaamde klusjesmannen te werk gaan, is al jaren hetzelfde. De klusjesmannen bellen aan bij hun vaak oudere slachtoffers. Ze overtuigen de bewoners akkoord te gaan met een simpele klus, zoals het schoonspuiten van de gevel. Eenmaal aan het werk ontdekken ze een zogenaamd urgent, spoedeisend en gevaarlijk probleem aan de woning dat zij snel kunnen verhelpen tegen betaling. Vrij snel na het innen van betalingen verdwijnen de klusjesmannen uit beeld. Zij gebruiken verschillende bedrijfsnamen, telefoonnummers, bijnamen en katvangers.

Wees alert!
Wordt u benaderd door onbekende klusjesmannen die u wijzen op een probleem aan uw woning waarvan u nog niet op de hoogte was? Laat deze personen nooit uw woning in, vraag altijd naar een legitimatiebewijs en aarzel niet om bij verdenking van verkeerde intenties direct 112 te bellen. Ook bij andere verzoeken van onbekende personen die om een groot geldbedrag vragen kunt u altijd de politie bellen.

Bedrijf Belicht

Sport

Regio

Digitale krant