Afbeelding
Foto: Wouter Droge

Werkzaamheden Vennewatersweg gaan volgens planning

Algemeen

HEILOO - De werkzaamheden aan de spooronderdoorgang aan de Vennewatersweg zijn nog steeds in volle gang. De afgelopen maanden zijn de vloeren gestort en de betonnen wanden afgemaakt. Hiermee staat het 'casco' van de nieuwe spooronderdoorgang. Aan het begin van volgend jaar trekken we de damwanden weer uit de grond. Dit betekent dat de stalen constructie, die eerder geplaatst is om het betonnen geraamte te maken, omhoog gehaald wordt. Er wordt dan eerst grond tussen de damwand en de betonnen wand gestort, om een deel van de druk van de damwand af te halen. Vervolgens worden de damwanden eruit getrokken.

Planning werkzaamheden
De werkzaamheden gaan nog steeds volgens planning. De verwachting is dan ook dat het trekken van de damwanden begin volgend jaar gaat gebeuren. Daarna wordt de fietsbrug over de onderdoorgang, in het verlengde van de Groeneweg gerealiseerd en starten de afbouw werkzaamheden. Dit betreft onder andere het plaatsen van het leuningwerk op de wanden, het installeren van de pompinstallatie en aanbrengen van het asfalt in de onderdoorgang. Tot en met mei 2020 wordt er gebouwd aan de spooronderdoorgang. Gemotoriseerd verkeer kan in mei 2020 veilig onder het spoor door en een maand later ook de fietsers en voetgangers.

Scheidingswand van geopolymeerbeton
Voor de spooronderdoorgang maken we gebruik van geopolymeerbeton. Dit speciale beton bevat, anders dan 'normaal' beton, geen cement maar een geopolymeer als bindmiddel. Dit bindmiddel is een restproduct van kolenverbranding bij energiecentrales. "We zijn een van de eersten in Nederland om deze vorm van beton toe te passen in zo'n groot project, daar zijn we natuurlijk heel trots op. Door geopolymeer beton te gebruiken zorgen we voor minder CO2-uitstoot. Het maken van Portland-cement (veelgebruikte vorm van cement) is heel intensief en zorgt voor een groot deel van de totale CO2-uitstoot in de bouwsector. Geopolymeer beton maakt gebruik van een bestaande restproducten die anders vernietigd zou moeten worden", aldus Arthur van Leeuwen, projectleider van de gemeente Heiloo. "Het speciale beton is gebruikt in de wand tussen het fietspad en de rijbaan voor auto's", vult Bart van den Heijkant aan, projectleider bij aannemer Mobilis TBI. "Het overige werk is van gewoon beton gemaakt".

Rondleidingen op de bouwplaats
In het najaar hebben verschillende rondleidingen plaatsgevonden in de spooronderdoorgang. Zowel raadsleden, omwonenden als collega's van de gemeente Heiloo hebben een kijkje genomen in de 'bak'. Naast een korte uitleg over het proces en de planning werden de laarzen aangetrokken, en de helmen opgezet. Tijd om het echte werk te bekijken.

Informatiepunt Spooronderdoorgang
Kom je ook langs? Het informatiepunt voor het project spooronderdoorgang is maandelijks geopend op de tweede woensdag van de maand van 15.30 tot 17.00 uur. Het informatiepunt vindt u aan de Westerweg 354b – ingang via het bouwterrein aan de Vennewatersweg.
- Woensdag 8 januari 2020
- Woensdag 12 februari 2020
- Woensdag 11 maart 2020
- Woensdag 15 april 2020

Bedrijf Belicht

Sport

Regio

Digitale krant