Afbeelding

Wat kost energie in 2020?

Algemeen

Heilooërs zijn, net zoals de rest van Nederland, ieder jaar meer geld kwijt aan de energierekening. Goed nieuws: in 2020 gaat de energiebelasting voor veel huishoudens omlaag. Dit betekent dat de energierekening voor een huishouden met gemiddeld verbruik zo'n 100 euro omlaag gaat.

Gas wordt duurder
Nederland moet in 2050 van het aardgas af zijn. Om huishoudens te stimuleren om vrijwillig afscheid te nemen van hun gasaansluiting, verhoogt het kabinet de gasprijs. Dat houdt in dat de energiebelasting op gas de komende zeven jaar in totaal met 10 cent per m3 omhoog gaat. De belasting op elektriciteit zal daarentegen juist met 5 cent per kWh worden verlaagd. Dit betekent dat een gemiddeld gezin in Heiloo over zeven jaar 150 euro meer aan gas kwijt is. Door deze hogere gasprijs wordt het erg aantrekkelijk om te investeren in energiezuinige maatregelen, zoals een duurzame verwarmingsinstallatie of isolatiemaatregelen.

Belasting Opslag Duurzame Energie (ODE) gaat omhoog
Het kabinet wil duurzaam energiegebruik stimuleren. Daarom zal het tarief voor de Opslag Duurzame Energie (ODE) gaan stijgen. De overheid wil wel dat iedereen een eerlijke bijdrage levert aan de energietransitie. Daarom gaan bedrijven vanaf 2020 meer bijdragen aan de opslag van duurzame energie. Zij zullen twee derde van de lasten voor hun rekening nemen. Nu is dat nog de helft.

Investeren in energiebesparende maatregelen
Zoals hierboven al beschreven, wordt het steeds interessanter om te investeren in energiebesparende maatregelen. Vooral het isoleren van de woning is een goede manier om flink wat energie en geld te besparen. Als een woning goed geïsoleerd is, hoeft er een stuk minder gas verbruikt te worden om de woning aangenaam warm te houden. Dit is goed voor het milieu, maar ook voor de eigen portemonnee. Er is tegenwoordig ook een aantrekkelijke subsidie beschikbaar, waarmee men ongeveer 20 procent van de investering terugkrijgt van de overheid. Zodra de woning geïsoleerd is, kan er ook worden nagedacht over een duurzame manier van verwarmen. Denk hierbij aan een warmtepomp of een pelletkachel. Op deze manier hoeven de bewoners helemaal geen gas meer te gebruiken.

Extra besparen door energie vergelijken
Ook zonder geld te investeren, kunnen mensen veel geld op de energierekening besparen. Consumenten kunnen door middel van energie vergelijken kijken of zij wel bij de goedkoopste aanbieder zitten. Door over te stappen kan tot wel honderden euro's per jaar bespaard worden. Daarnaast kunnen mensen ook met een aantal kleine aanpassingen in het gedrag een hoop energie besparen. Dat kan bijvoorbeeld door de verwarming wat lager te zetten, korter te douchen en ervoor te zorgen dat er geen sluipverbruik plaatsvindt. Het is ook verstandig om altijd alle binnendeuren gesloten te houden en alle lampen uit te doen in ruimtes waar niemand aanwezig is.

(Dit is een betaald artikel)

 

Bedrijf Belicht

Sport

Regio

Digitale krant