Afbeelding

Tien vragen aan... Martijn de Visser

Algemeen 10 vragen aan...

1. Waar ben je geboren en getogen?
Bijna 21 jaar geleden, ergens in het centrum van Heiloo, werd ik geboren. Een leuk, typisch huis uit de jaren 30 met originele glas-in-loodraampjes. Vandaag de dag woon ik daar nog steeds met veel plezier.

2. Wat is jouw passie?
Ja, wat niet eigenlijk? Ik vind heel veel dingen leuk. Toch zijn muziek maken, theater en bijles wiskunde geven mijn belangrijkste passies. Ik speel piano met veel plezier, improvisatie en stukken van vooral Ludovico Einaudi. Daarnaast heb ik op het Bonhoeffercollege in Castricum een passie ontwikkeld voor theater. Ik heb er drie jaar meegedaan als acteur en ben, ondanks dat ik inmiddels studeer, nog steeds actief bij Theater Bonhoeffer in de decorploeg. Bijles wiskunde geven is mijn nieuwste passie. Ik ben drie jaar geleden begonnen met het bijscholen van leerlingen op het gebied van wis- en natuurkunde. En man, wat heb ik daar veel plezier in. Het geeft onwijs veel voldoening om te zien hoe leerlingen beter worden in die vakken.

3. Van welke kleine dingen word je blij?
Iemand helpen, ook al is het iets heel kleins. Ik merk dat ik blij word als ik iemand kan bijstaan. Iemand helpen met een wiskundesom, misschien wil een vriendin even bellen terwijl ze naar huis fietst of de deur openhouden als iemand zijn handen vol heeft... Het zijn kleine dingen die mij voldoening geven. It ain't much, but it's honest work…

4. Wat is jouw zwakte?
Een goed vervolg op de vorige vraag, ik kan namelijk slecht nee zeggen. Soms wil ik te veel mensen helpen en gaat dat ten koste van mezelf. Gelukkig begin ik het steeds meer te leren. Een periode van vermoeidheid en hoofdpijn hebben me daar heel goed bij geholpen. Uiteindelijk moet je jezelf toch op de eerste plaats zetten voordat je andere mensen helpt.

5. Wat is voor jou de mooiste plek van Heiloo?
Voor mij is de mooiste plek in Heiloo het speelveldje bij de Geestakker. Ik heb daar talloze keren gevoetbald met mijn buurjongen en het was er altijd lekker afgezonderd van verkeer omdat het in een woonwijk ligt. Heel jammer dat het speeltoestel met de schommelende band er niet meer staat. Maar de opknapbeurt die het een aantal jaar geleden heeft gehad is wel goed geslaagd.

6. Welk maatschappelijk probleem raakt je?
Het lerarentekort baart mij grote zorgen. Als wiskundedocent in opleiding wil ik mijn steentje bijdragen aan het oplossen van dit probleem. Op dit moment zijn er scholen die vakken niet meer kunnen aanbieden omdat er gewoonweg niemand is om les te geven. Wat gaat er gebeuren als de volgende generaties leerlingen niet de vakken kunnen volgen die ze willen? Wat gaat er gebeuren met het opleidingsniveau van leerlingen als er amper mensen zijn die les kunnen geven? Ik ben ervan overtuigd dat onderwijs een cruciale factor is voor een welvarende samenleving.

7. Waarvoor wil je vechten?
Voor alles en iedereen die onredelijk behandeld wordt. Misschien niet een concreet doel maar in mijn ogen wel heel belangrijk. Ik ben namelijk allergisch voor mensen die onredelijk zijn en kan daar echt boos om worden. Ik zal dan ook altijd ingaan op onredelijkheid en mij hard maken voor het redelijke. Het is natuurlijk een vrij subjectief begrip. Maar als een persoon met veel inlevingsvermogen kan ik dat het toch heel aardig aanvoelen.

8. Wat betekent geld voor jou?
Alles en niets eigenlijk. Geld is nu eenmaal een constructie waardoor we heel handig met elkaar kunnen leven, alleen is het daarom ook heel erg bepalend voor je welzijn. Zonder geld is het extreem moeilijk om te overleven in deze samenleving. In dat opzicht hecht ik waarde aan mijn geld en probeer ik niet alles bij de eerste de beste avond stappen uit te geven. Maar ik ben zeker niet iemand die alles doet voor het geld. Het is gewoon noodzakelijk in deze tijd. Als ik maar genoeg heb om mezelf te kunnen onderhouden ben ik tevreden.

9. Wat is voor jou geluk?
Geluk is voor mij iets heel wisselends. Het ene moment is het met een lekker zonnetje en een muziekje in mijn oren over straat lopen na een productieve dag op werk/school. Het andere moment is dat het besef dat mijn wieg in Heiloo heeft gestaan en dat ik leuke ouders heb, kan sporten, studeren en van heerlijk eten kan genieten. Geluk is heel vaag om te verwoorden maar heel helder als je het ervaart.

10. De persoonlijke vraag van Joke Bart:
"Martijn, ik maak me druk om huisvesting voor jongeren in Heiloo. Maar ben jij daar ook mee bezig? Hoe zie jij jouw toekomst?"

Heel eerlijk? Totaal niet. Ik ben er net achter wat ik later wil doen: docent worden. Ik heb het thuis goed en met de trein naar Amsterdam reizen is prima te doen vanuit Heiloo dus de noodzaak is er ook niet echt. Nu ben ik onlangs wel op de hoogte gesteld over de woningen in Heiloo. Heiloo is een dorp met veel koopwoningen. Je zou dus verwachten dat je met de grond die nog beschikbaar is, meer woongelegenheid gaat creëren voor ouderen en jongeren in de vorm van sociale huurwoningen. Maar in Heiloo gebeurt juist het tegenovergestelde. Dus de komende 10 jaar zie ik mezelf nog niet in Heiloo wonen. Ik zou zeker wel in Heiloo willen wonen maar de dure koopwoningen en het leenstelsel van de overheid maken dat niet gemakkelijk…

Ik geef de tien vragen door aan Tanja Witteveen. Mijn vraag aan haar is:
"Jij speelt al jaren bij Stichting Jeugdtheater Heiloo en bent dus betrokken bij culturele activiteiten hier. Vind je dat er in Heiloo genoeg met cultuur wordt gedaan? Zo nee, wat zou je graag nog willen zien?"

Bedrijf Belicht

Sport

Regio

Digitale krant