Foto: STiP Fotografie
Bedrijf Belicht

Bedrijf Belicht: Birgitte Kooren Haptotherapeut

Birgitte Kooren Haptotherapeut

Het lichaam heeft alle wijsheid in zich

Adres: Sluijsweijdt 9, 1851 EM Heiloo; telefoon: 06-20530539; e-mail: info@birgittekooren.nl; website: www.birgittekooren.nl

Haptotherapeut en coach Birgitte Kooren was 20 jaar werkzaam in het bedrijfsleven, als leidinggevende en als organisatieadviseur. Ook werkte zij in de gehandicaptenzorg. Tien jaar geleden startte zij haar praktijk als haptotherapeut in Den Haag en sinds kort houdt zij ook praktijk in Heiloo.

Rond haar 40ste was Birgitte het contact met haar lichaam kwijtgeraakt en in het rationele aan het overleven. Zij kwam toen in aanraking met haptotherapie en ondervond aan den lijve hoe heilzaam haptotherapie is wanneer je niet lekker in je vel zit. Na enige tijd besloot ze dan ook om zelf de opleiding voor haptotherapeut te gaan volgen. Birgitte's specialisme is om mensen te helpen bij het in balans brengen van hun voelen en denken. Zij leert cliënten weer contact maken met de behoeften en de signalen van hun lichaam. Zij werkt met volwassenen, pubers en tieners. Ook heeft Birgitte de specialisatie kinderhaptotherapie gevolgd (vanaf 4 jaar).

Kinderen
Door gebeurtenissen in het leven, bijvoorbeeld op school of in het gezin, kunnen kinderen niet lekker in hun vel komen te zitten. Ze uiten hun klachten soms lichamelijk in de vorm van buik- of hoofdpijn, maar soms ook door boosheid, verdriet of angst. Door middel van spelletjes, bewegingsoefeningen, aanraken op de behandelbank en gesprekjes gaat Birgitte met de kinderen de behandeling in. Ze betrekt de ouders daar graag actief bij. Dit houdt in dat (een van) de ouders bij de behandelingen aanwezig zijn (is) en vaak ook actief meedoen (doet).

Kaatje
Birgitte heeft een hondje, Kaatje, die altijd bij haar is in de praktijk. Een vrolijke, speelse en nieuwsgierige jackrussellterriër. Kaatje kan goed aanvoelen hoe iemand zich van binnen voelt en komt soms vanuit zichzelf uit haar mandje om de cliënt te helpen. "In het contact met Kaatje worden cliënten zich bewust van hun eigen gedrag en van hun, vaak onbewuste, kwaliteiten," legt Birgitte uit. "Kaatje daagt ze bijvoorbeeld uit om gek en speels te doen, iets wat ze met Kaatje wel leuk vinden om te doen, maar waarvan ze zich tegelijk realiseren dat ze dat in het normale, dagelijkse leven eigenlijk véél te weinig doen." Birgitte laat Kaatje alleen 'meewerken' als de cliënt dat zelf ook wil.

Samenwerking
Birgitte werkt graag samen met andere therapeuten, wanneer dat het herstelproces van de cliënt ten goede komt of bespoedigen kan. Zo werkt zij graag samen met huisartsen, psychologen en psychotherapeuten, osteopaten, natuurgeneeskundig therapeuten en bedrijfsartsen.

Tekst: Yvonne van Stiphout

Meer berichten