Afbeelding
Foto: Pixabay

Houd inbrekers buiten de deur

Algemeen

REGIO - Te veel mensen zetten de voordeur 'open' voor inbrekers. Het aantal inbraken in de regio begint weer te stijgen, met straks een piek tijdens de feestdagen. Nog steeds worden ruim 4 op de 5 inbraken gepleegd, omdat de gelegenheid zich voordoet. Die gelegenheid wordt blijkbaar volop gegeven.

De Nationale Inbraakpreventie Weken (NIPW) zijn sinds 1 november begonnen en duren tot 31 december. De NIPW doet al sinds 2014 elk jaar twee uitgebreide onderzoeken naar inbraken, de beveiliging van woningen en slachtoffers. Coen Staal is voorzitter van de Nationale Inbraakpreventie Weken. Volgens hem zetten veel mensen de deur 'open' voor inbrekers, doordat de voordeuren niet goed beveiligd zijn, de deur niet op slot wordt gedaan als men even de woning verlaat of dat ruim twee derde geen bewoonde indruk achterlaat als er niemand thuis is.

Onvoldoende beveiligd
Staal: ''We hebben aan de hand van foto's bij de respondenten van het onderzoek in september 2019 geconstateerd dat tweederde zijn voordeur goed beveiligd heeft. Vijfentachtig procent daarvan heeft zijn voordeur beveiligd tegen cilindertrekken door er beslag met cilindertrekbeveiliging op te monteren. Bij de overige vijftien procent van de goed beveiligde voordeuren is dat weliswaar niet gedaan, maar is het met extra bijzetsloten de inbreker een stuk lastiger gemaakt. En als een inbreker een slot aantreft waar hij teveel tijd aan kwijt is, gaat hij een stukje verderop zijn kans wagen. Goed hang- en sluitwerk heeft dus echt veel zin om inbraken tegen te gaan.'' Wilt u weten of uw slot goed beveiligd is? Kijk voor informatie op inbraakmislukt.nl.

Deur niet op slot
De tweede reden waardoor inbrekers gemakkelijk een huis binnendringen, is omdat de deur niet op slot is gedaan. Veel mensen denken dat als ze bijvoorbeeld even de woning verlaten om een boodschapje te doen, ze het huis wel open kunnen laten. ''Men is gemakzuchtig of vergeetachtig'', laat Staal weten. ''Dan wordt het een fluitje van een cent voor de inbreker om zonder inbraakschade binnen te komen.'' Als de deur niet op slot is, staat een inbreker binnen twintig seconden binnen. Dat doet hij met flipperen. De inbreker wurmt een plastic kaartje tussen je kozijn en voordeur en drukt zo de dagschoot open. Uit recent onderzoek blijkt dat tussen de 12% en 24% van de gezinsleden wel eens de deur vergeet op slot te doen.

Bewoonde indruk
Staal laat weten dat als je geen bewoonde indruk achterlaat in je woning, de inbreker alle tijd heeft om zijn gang te gaan. En als ze veel tijd hebben, komen ze altijd binnen. ''Ons advies is dus: als je 's avonds weg bent, laat dan net zoveel lichten aan als je doet wanneer je thuis bent. Tegenwoordig kun je met timers en appjes je lichten makkelijk op tijd en aan en uit laten gaan. Zelfs op afstand'', aldus Staal.

Bron: OSU-Radio

Bedrijf Belicht

Sport

Regio

Digitale krant