Afbeelding

BLIJLES Bergen|Alkmaar|Heiloo|Egmond

Algemeen Bedrijf Belicht

Bij Charlot 'op school' maken we van taal en rekenen gewoon een feestje 

In een gezellige en professionele ruimte zitten twee jonge jongens aan een tafel. De een zit voor een beeldscherm en de ander buigt zich over zijn schrift. Even verderop bespreken twee mbo-studenten een geredigeerd werkstuk. Nemen zij de verbeterpunten en tips ter harte of vraagt een en ander om nadere uitleg? Er staat een pot thee op tafel, een schaal druiven en - hoe toepasselijk – een bakje met studentenhaver. "Op een lege maag kun je niet leren," zo stelt Charlot Nijdam, die het bijlesbureau BLIJLES runt met liefde voor haar cliënten en enthousiasme voor het vak.

Voor leerlingen van alle opleidingsniveaus

Charlot verzorgt sinds drie jaar bijles en huiswerkbegeleiding op locatie en thuis. Ook wordt ze per dagdeel ingehuurd door instellingen en scholen om leerlingen te ondersteunen. Ze worden een-op-een begeleid maar vaak ook in kleine groepen om de kosten te drukken. BLIJLES is er voor iedereen die moeite heeft met (begrijpend) lezen, schrijven of rekenen. Maar ook studenten kunnen zich met hulp van BLIJLES voorbereiden op referentietoetsen en examens.

"Naast het lesgeven in het basisonderwijs behaalde ik mijn tweedegraadsbevoegdheid Nederlands uit interesse voor de taal. Ook het lesgeven in het voortgezet onderwijs bevalt mij goed en ik sta met plezier al ruim zeventien jaar voor de klas. Echter, in het huidige onderwijssysteem zijn de klassen groot, terwijl er veel behoefte bestaat aan individuele aandacht," zo legt Charlot uit. Ze werkt met groepen van maximaal zes leerlingen, dit komt de persoonlijke aandacht en sfeer ten goede.

Dyslexie of gewoon een taalachterstand?

"Charlot heeft mij de regel van 't kofschip uitgelegd, nu kan ik veel beter spellen. Ik gebruik het werkwoord 'smurfen' als ik niet weet wanneer een werkwoord op een d of een t eindigt," glimlacht Teun, die in groep 8 zit.

Studente Mirjam vertelt: "Na twee jaar zelf aanmodderen heb ik nu eindelijk mijn referentietoetsen gehaald. Drie maanden lang kreeg ik iedere week bijles van Charlot. Of ik nu een kater had of niet: Charlot bleef geduldig en ging met mij terug naar waar ik vastliep. Vanaf dat punt zijn we de lesstof weer gaan opbouwen." Mirjam verschool zich graag achter haar dyslexie maar met behulp van Charlot doorbrak ze dit patroon. Ze voelt zich weer gemotiveerd om te studeren. "Ze heeft mij geleerd dat ik spellingregels los moet zien van dyslexie," vult Mirjam aan.

Terug naar de basis

Vaak beginnen leerproblemen al in een vroeg stadium: als er niet voldoende aandacht besteed wordt aan herhaling van de lesstof kan kennis niet beklijven. Niet goed kunnen lezen is ook een probleem: door het verbeteren van de leesvaardigheid is het makkelijker om vakken zoals aardrijkskunde of geschiedenis aan te leren. "Ik neem mijn leerlingen mee terug naar de basis. Van daaruit reik ik ze bouwstenen aan om de lesstof opnieuw tot zich te nemen op de juiste manier," legt Charlot uit. "Je gaat het pas zien als je het doorhebt", zo citeert ze Johan Cruijff met een grote glimlach.

BLIJLES Bergen|Alkmaar|Heiloo|Egmond

Voorstraat 59 a

1931 AH Egmond aan Zee

www.bijles-bergen.nl

charlotnijdam@gmail.com

06- 21 21 80 82

Bedrijf Belicht

Sport

Regio

Digitale krant