Veel aanwezigen In de Cultuurkoepel tijdens de uitvoering 'Groeten uit Wenen!'
Veel aanwezigen In de Cultuurkoepel tijdens de uitvoering 'Groeten uit Wenen!' (Foto: STiP Fotografie)

Groeten uit Wenen

HEILOO - Zondagmiddag 3 november werden twee geselecteerde missen van Haydn en Mozart ten gehore gebracht in de Cultuurkoepel. Dirigent Paul Waerts selecteerde de twee missen waarmee de twee componisten naam maakten. De ongeveer 450 aanwezigen, jong en oud, genoten van de uitvoering in de Cultuurkoepel.

De liturgische mis is misschien wel één van de meest populaire onderwerpen in de klassieke muziek. Ook Mozart en Haydn componeerden er velen voor hun kerkelijke opdrachtgevers. Maar deze twee componisten gebruikten het vertrouwde muzikale vehikel ook om de grenzen van de muziek op te zoeken. Dramatische dynamiek, ongehoorde harmonieën, vriend en vijand zat op het puntje van de stoel bij hun vernieuwende uitvoeringen.

Dirigent Paul Waerts selecteerde van Haydn 'Missa brevis Sancti Joannis de Deo' en van Mozart 'Vesperae solennes de Confessore'  om op 3 november ten gehore te brengen in de Cultuurkoepel. Zang was er van sopraan Caroline Stam en het Oratoriumkoor Heiloo.

Barokorkest Cappella Maria Barbara met organist en muzikaal leider Henk Zonneveld voerden van Mozart de 'Sonate in G für zwei Violinen, Orgel Violoncello in Baß, KV 274' en 'Sonate in C fur zwei Violinen, Orgel Violoncello und Baß, KV 336 uit.

Tekst: Yvonne van Stiphout  

Meer berichten