De omgekeerde vlag is in de zeevaart een teken van nood.
De omgekeerde vlag is in de zeevaart een teken van nood. (Foto: Wilco Brouwer de Koning)

Wilco Brouwer de Koning: "De nood is hoog"

HEILOO - Met een omgekeerde Nederlandse vlag reed boer Wilco Brouwer de Koning uit Heiloo maandag 14 oktober 's ochtends op zijn tractor naar het provinciehuis in Haarlem om te demonstreren. Hij is het niet eens met de provinciale beleidsregels over stikstof en wil dat die van tafel verdwijnen. De omgekeerde vlag is in de zeevaart een teken van nood. En de nood is volgens Wilco hoog. "Boeren krijgen nu overal de schuld van."

Toekomst
Door de stikstofregels liggen nu veel grote bouwprojecten stil. Om de stikstofuitstoot omlaag te brengen, wil het kabinet geld uittrekken om boeren uit te kopen. Dat lijkt sympathiek, maar volgens Wilco is dat het begin van het einde. "Voor boeren die ermee willen stoppen is het een oplossing, maar ik ben een jonge boer en ik heb een zoon en dochter die ook boer willen worden. Als alle ruimte wordt opgekocht door de industrie is er voor hen geen toekomst meer."

Wilco: "Woningbouw en industrie zijn blijkbaar zo belangrijk dat de agrarische sector ervoor wordt opgeofferd. Wat blijft er in dit gebied met relatief weinig boeren nog over als boerenbedrijven of -land worden opgekocht door industrie? Het landschap zal veranderen, door het verdwijnen van onder andere de koe." 

Lees verder op de website van nieuwspartner NH Nieuws en in de Uitkijkpost van woensdag 16 oktober.

Meer berichten