Amethistzwammen
Amethistzwammen (Foto: Paul ten Have)

Paddenstoelen in het herfstbos

HEILOO - Hoewel je het hele jaar met een beetje moeite wel paddenstoelen kunt vinden, is oktober toch wel bij uitstek paddenstoelentijd. Of er ook echt veel zijn hangt af van allerlei omstandigheden, vooral het weer.

Dit jaar zit dat wel goed: er is veel regen geweest en er staan heel veel paddenstoelen in het bos. Bij de maandelijkse IVN-natuurwandeling in het Heilooër Bos op zondag 20 oktober zullen we dus vast wel het nodige te zien krijgen. Er zijn een paar duizend soorten die van elkaar verschillen in vorm en kleur, geur en smaak. Sommige zijn giftig, andere eetbaar. Sommige tasten andere organismen zoals bomen aan, andere verteren dood materiaal, en weer andere wisselen voedingstoffen uit met de wortels van bomen. De natuurgids zal dat allemaal uitleggen aan de hand van wat er te zien is.

We beginnen, zoals gewoonlijk, om 10 uur bij de Kattenberg aan de Kennemerstraatweg in Heiloo en blijven ongeveer twee uur bezig. U kunt een spiegeltje meenemen om onder het hoedje van de paddenstoelen te kijken, en een loep als u die heeft. Een donatie (richtlijn 2,50 euro voor volwassenen) wordt op prijs gesteld. Voor nadere inlichtingen kunt u mailen naar IVN-Heiloo@hccnet.nl of bellen: 072 532 5110. Opgave vooraf is niet nodig. Kijk ook eens op: ivn.nl/nkl.

Meer berichten