Muur Nijenburg in opbouw.
Muur Nijenburg in opbouw. Foto: Wim Buwalda

Tweeledig evenement op Nijenburg

Algemeen

HEILOO – "Op Nijenburg is al 300 jaar bedrijvigheid, zo ook nu weer". Zo opende Isja Finaly van Vereniging Hendrick de Keyser afgelopen zondag 6 oktober een bijzondere bijeenkomst op Nijenburg. Bij deze gelegenheid werden eerst vier gerestaureerde schilderijen onthuld. Daarna werd aandacht besteed aan de restauratie van de historische tuinmuur van Nijenburg.

Klimaatvitrines
Pieter van Foreest, voorzitter van de stichting die eigenaresse is van de schilderijen op Nijenburg, schetste een beeld van de diverse restauraties van de 'vooroudergalerij', de portretten van de Van Foreesten. De helft van de schilderijen hangt op Nijenburg, de andere helft, de meest kwetsbare, verblijft in het Stedelijk Museum Alkmaar. Bij de laatste inspectie van de Nijenburgse schilderijen bleken er vier in slechte staat te zijn. Maar er was een moderne oplossing: de schilderijen worden gevat in zogenaamde klimaatvitrines. Dat zijn luchtdichte, zeer platte kasten met glas aan de voorkant, waarin de portretten optimaal beschermd zijn tegen weersinvloeden.

Nijenburg 'verbindt'
Burgemeester Hans Romeyn vertelde namens de gemeente er trots op te zijn zo'n levendig monument als Nijenburg in de gemeente te hebben. Daarom was een gemeentelijke bijdrage aan de restauratie van de schilderijen ook vanzelfsprekend. Hij complimenteerde de 'partijen' die samenwerken om Nijenburg te behouden als een uniek erfgoed in Heiloo en Noord-Holland. Genoemd werden de eigenaresse Vereniging Hendrick de Keyser voor haar inzet voor de 'duurzaamheid', het op peil houden van de goede staat van het gebouw en wat daarbij hoort. Verder verdient Natuurmonumenten alle waardering voor het onderhoud van de tuinen van Nijenburg. Ook werden het Stedelijk Museum Alkmaar, de Historische Vereniging Heiloo en de Stichting Van Foreest van Egmond van de Nijenburg gecomplimenteerd voor hun aandeel. "Nijenburg inspireert, verrijkt en geeft een gevoel van verbondenheid", zo sloot de spreker af. Vervolgens werd een van de verduurzaamde portretten onthuld.

Restauratie van de historische muur
Zoals andere buitenhuizen bezit ook Nijenburg muren die de boomgaard begrenzen en warmte vasthouden voor het kweken van 'leifruit' (o.a. perziken en pruimen). In 2018 werd geconstateerd dat de noordmuur van de boomgaard van Nijenburg op instorten stond. Het behoud van de historische muur, waarschijnlijk opgetrokken in de 18e eeuw, werd belangrijk gevonden. Hoewel de restauratie een kostbare operatie was, vertelde Isja Finaly, werd toch besloten tot het verwerven van fondsen voor een 'nieuwe' muur. De BankGiro Loterij, de Provincie Noord-Holland en ook de Historische Vereniging Heiloo zorgden voor bijdragen. De gehele, 50 meter lange muur werd, op een vak van 3 meter na, gesloopt. Een fundering werd gestort en met een deel van de overgebleven stenen en passende stenen van een oude, gesloopte boerderij uit Brabant werd een nieuwe muur gemetseld. Daarbij is onder andere rekening gehouden met de wortelgroei van de aanwezige, waardevolle bomen. De muur, waarvan het werk al grotendeels gevorderd is, biedt een prachtige, 'historische' aanblik. De aannemer en zijn personeel kregen dan ook terecht een pluim voor hun werk. De muur is te bewonderen tijdens de aangekondigde rondleidingen op Nijenburg. Zie www.hvheiloo.nl.

Tekst: Wim Buwalda

Onthulling portret in klimaatvitrine.

Bedrijf Belicht

Sport

Regio

Digitale krant