Wethouder Elly Beens overhandigt een cheque aan Jaap Algera, clustermanager De Stolp
Wethouder Elly Beens overhandigt een cheque aan Jaap Algera, clustermanager De Stolp (Foto: STiP Fotografie)

De Stolp viert 50-jarig bestaan

HEILOO - Woonvoorziening De Stolp bestaat 50 jaar. Bij dit heugelijke feit werd zaterdag 5 oktober stilgestaan. Vele genodigden, waaronder cliënten, kwamen naar de Cultuurkoepel om dit feit te vieren. Wethouder Elly Beens was namens de gemeente aanwezig en overhandigde aan clustermanager Jaap Algera een cheque van € 150,00. Deze zal ten goede komen aan een barbecue.

De Stolp is een woonvoorziening van Stichting Esdégé-Reigersdaal. De Stolp geeft ondersteuning aan volwassen mensen met een verstandelijke beperking. Er zijn drie teams die hulp bieden aan drie verschillende groepen van cliënten. Allereerst is er het Buitenteam. Dit is een ambulant team. Hierbij wonen cliënten zelfstandig, met een partner of met een gezin. Hebben ze hulp nodig dan is het mogelijk om ondersteuning te krijgen. Het uitgangspunt is dat de cliënt zelf bepaalt hoe deze zijn/haar leven invult. Annie werkt in het Buitenteam, 21 uur per week verdeelt over 3 dagen. "Ik ben al heel lang verbonden aan De Stolp. Veel cliënten kennen haar en andersom kent zij veel cliënten. Ik heb eerst in een ander team gewerkt, ben toen een aantal jaren gestopt om voor mijn eigen gezin te zorgen en nu ben ik al bijna 25 jaar werkzaam in het Buitenteam." 

Het Steunpuntteam is een team van mensen voor mensen met een beperking die ondersteuning nodig hebben in het dagelijkse leven. Dit team staat ook in het weekend voor cliënten klaar.

De Woonvoorziening (De Stolp) is een kleinschalig appartementencomplex in Heiloo, bestemd voor volwassen mensen met een verstandelijke beperking met een indicatiestelling voor wonen. Daar staat het Boerderijteam 24 uur per dag klaar voor ondersteuning. Silja werkt inmiddels 27 jaar op De Stolp. Daarbij heeft ze ook slaapdiensten. Dit houdt in dat zij op de Stolp slaapt en cliënten ook 's nachts ondersteund. In De Stolp wonen 12 cliënten waarbij de jongste 20 jaar is en de oudste eind 60. De cliënten hebben allemaal een eigen woning met een woon-en slaapkamer en een eigen keukentje. De meeste eten gewoon op hun kamer en maken vaak dat eten ook zelf klaar.

John, 5 oktober werd hij 55 jaar, woont sinds september 1998 in een woning aan de Pastoor van Muyenweg. "Ik ben in september 1998 verhuisd van Heerhugowaard naar Heiloo. Ik wilde dichter bij mijn ouders wonen. Inmiddels is mijn moeder overleden maar ik heb gelukkig mijn vader en broer nog. Met beiden ben ik vrijdagavond heerlijk uit eten geweest bij Il Corso om mijn verjaardag te vieren. En ik heb net mijn huis opgeknapt. Nieuw behang en nieuwe meubels." John krijgt regelmatig bezoek van het Buitenteam.

Dirk-Jan (60) woont zelfstandig in Limmen. Hij heeft nog een broer in de nabijheid wonen. "Ik heb ook een lat-relatie met Annelies. En ben daar heel gelukkig mee." Ook Dirk-Jan krijgt hulp van het Buitenteam.

Tijdens het feest in de Cultuurkoepel werd een film vertoond over de geschiedenis van de Stolp en er waren oude foto's te zien. Maar het belangrijkste was het samenzijn en samen het jubileum vieren!

Tekst: Yvonne van Stiphout 

Meer berichten