Afbeelding

Verdrietige update over Heiloose Elisah

Human Interest

HEILOO - Precies een jaar geleden was het verhaal van de 34-jarige Elisah te lezen in Uitkijkpost. Elisah lijdt aan een ernstige vorm van een chronische en complexe multisysteemziekte/auto-immuunziekte. Haar moeder deed een hartenkreet aan de lezers van de krant met het verzoek geld te doneren zodat Elisah een stamcelbehandeling kon ondergaan in Duitsland. Elisah lag vrijwel 24 uur per dag in bed in een donkere kamer met verschrikkelijke pijn en was volledig uitgeput.

Zeer ernstige diagnose: operatie is vereist
Aan de uitzichtloze situatie van Elisah is nog niets veranderd, maar er is onlangs in Londen wel een nieuwe, zeer ernstige, diagnose gesteld: Elisah lijdt aan CCI, AAI en SAI. Ingewikkelde termen, maar waar het op neerkomt is dat de nek van Elisah dusdanig instabiel is dat de achterste hersenen de nek in zakken en de hersenstam dreigt te verdrukken. "Dit verklaart haar uitvalsverschijnselen, af en toen kan ze zelfs niet praten," vertelt haar moeder Jannie. "Ik had altijd al het gevoel dat mijn nek op een stokje balanceert," zo vult Elisah aan.

De situatie blijkt zeer ernstig: Elisah moet in Barcelona geopereerd worden aan haar nek en schedel, op de plek waar de hersenstam zich bevindt. Tijdens de operatie wordt haar nek dusdanig gefixeerd dat de klachten voor 80% zullen verdwijnen. Na een herstelperiode zal ze weer redelijk normaal kunnen leven. Laatst keken Elisah en haar moeder een film over een dame die dezelfde diagnose heeft en inmiddels geopereerd is. "Ze kon gewoon weer lopen terwijl ze voor de operatie over de grond kroop van de pijn, net als mijn dochter," legt Jannie hoopvol uit. Dit is wat ze wil voor haar lieve dochter.

Overlijden aan de gevolgen van complicaties
De verzekering kent dit behandeltraject niet en daarom wordt het niet vergoed. De totale kosten bedragen 80.000 euro en als de familie van Elisah dit niet snel bij elkaar krijgt dan zal hun dierbare dochter en zus steeds slechter worden en uiteindelijk aan de gevolgen van de complicaties komen te overlijden.

De moeder van Elisah is wanhopig. Ze doet daarom weer een hartenkreet want ze wil haar dochter niet kwijt en gunt haar een normaal leven. "Ten eerste zijn we blij dat ze de stamcelbehandeling in Duitsland niet heeft ondergaan, dat zou volledig misgegaan zijn. We zijn vorig jaar een doneeractie begonnen maar er was 'gelukkig' nog niet genoeg geld ingezameld. Nu laten we de doneeractie doorlopen om Elisah's operatie in Barcelona te kunnen bekostigen. We hopen echt dat dit gaat lukken want ik kan het leed van mijn dochter niet meer aanzien," aldus de verdrietige moeder.

Meer informatie over Elisah en haar verschrikkelijke dagelijkse strijd kunt u vinden op de website: www.saveelisahslife.com. U kunt doneren via www.doneeractie.nl/save-elisah-39-s-life/-29325 of rechtstreeks via bankrekeningnummer NL72ABNA0822587491 t.n.v. E. Binnewijzend.

Tekst: Margreeth Anema

Bedrijf Belicht

Sport

Regio

Digitale krant