Wethouder Rob Opdam neemt het boek over Het Die in ontvangst.
Wethouder Rob Opdam neemt het boek over Het Die in ontvangst. (Foto: STiP Fotografie)

Wethouder neemt nieuwste boek Jaap de Graaf in ontvangst

HEILOO – Vrijdagmiddag reikte Jaap de Graaf het eerste exemplaar van het boek over Het Die uit aan wethouder Rob Opdam. Het boek gaat over het Die-gebied, een zowel in cultuurhistorisch als wat natuur betreft waardevol deel van het buitengebied van Heiloo.

De wethouder was vereerd om het eerste boek in ontvangst te mogen nemen.

"Ik ken het gebied van vroeger. Ik heb er geschaatst. Veel mensen hebben geen besef wat het gebied heeft betekend voor het dorp. Daarom ben ik blij dat dat nu op papier staat. Het Die is een icoon voor Heiloo en het is belangrijk dat inwoners en toekomstige inwoners van Heiloo hiermee bekend zijn," aldus wethouder Opdam.

Schrijver Jaap de Graaf vertelt hoe hij is gekomen tot het schrijven van het boek. "Begin 2014 kwamen er berichten naar buiten over een aan te leggen afslag A9 voor Heiloo. Uiteindelijk bleek na een lange periode van voorbereiding voor de locatie Lagelaan te zijn gekozen. Een afslag daar had tot gevolg dat een flinke aanslag zou worden gepleegd op het Die-gebeid.

De Historische Vereniging Heiloo heeft indertijd pogingen gedaan om te pleiten voor een iets ander tracé dan voorgesteld werd. Hierdoor zou de schade aan dit prachtige stukje van de eeuwenoude veenstroom worden beperkt. Helaas hadden de pogingen geen resultaat.

In een poging meer bekendheid te geven aan het gebied is toen aan de leden van de Heilooër Amateur Fotografen (HAF) gevraagd het gebied van Het Die in al zijn facetten te fotograferen. Gedurende een relatief korte tijd hebben de fotografen een serie opnames gemaakt waarin de schoonheid van het gebied overduidelijk tot uiting kwam. Een selectie van de foto's, 42 in totaal, is tijdens de Open Monumentendagen van 2014 in Pakhuis Dekker tentoongesteld. Na deze tentoonstelling is het een aantal jaren stil gebleven, totdat de Historische Vereniging Heiloo het nodig vond om toch weer aandacht voor Het Die en zijn omgeving te vragen Een nieuwe expositie was het gevolg. Deze keer wilden de organisatoren, naast de schoonheid van het gebied, ook de historische betekenis van het gebied en vooral het belang van het riviertje Het Die als vaarweg voor het dorp Heiloo benadrukken. Een presentatie die te zien was in de filmzaal van het Historisch Museum Heiloo ging over dit cultuurhistorisch aspect. Maar ook deze tentoonstelling was eindig en moest plaatsmaken voor een nieuwe expositie. Om te voorkomen dat al datgene, dat in de afgelopen tijd aan historie over Het Die bekend is geworden, weer verloren zou gaan, heb ik besloten om het verhaal over dit unieke stuk van Heiloo op papier te zetten," aldus Jaap.

Het boek over Het Die is te koop bij Bruna, Primera, boekhandel Van der Meulen (Alkmaar) en bij de Historische Vereniging Heiloo.

Op zaterdag 21 september en zondag 22 september is er, op beide dagen van 14.00-17.00 uur, een signeersessie in het Historisch Museum.

Tekst: Yvonne van Stiphout

Meer berichten