Afbeelding

Tien vragen aan... Marie-José van Leeuwen-Oud

Algemeen 10 vragen aan...

1. Waar ben je geboren en getogen?
Ik ben in Amsterdam geboren maar heb daar maar een paar jaar gewoond. Ons gezin belandde destijds al vrij snel in Heiloo en daar woon ik met mijn eigen gezin nog steeds met heel veel plezier. Vroeger wilde ik altijd docent worden en na 38 jaar ben ik dat nog steeds. Eerst op basisscholen, maar nu ook in combinatie met volwassenen.

2. Waarvoor wil je vechten?
Ik vecht voor verbinding. Hoe mooi is het als anderstalige cursisten meedoen aan Nederlandse gebruiken en activiteiten . Integreren gaat het makkelijkst als je welkom bent.

3. Wat is je grootste angst?
De verharding van de maatschappij ten opzichte van bepaalde doelgroepen.

4. Hoe werk je mee aan een betere wereld?
Ik probeer verbinding te creëren door initiatieven te ontwikkelen waarbij anderstaligen in contact komen met Nederlandse mensen en wij van elkaar kunnen leren. Bijvoorbeeld een ouderkamer opzetten, een NT2 school realiseren, cursisten meenemen naar activiteiten in de buurt, de kunstroute laten zien, op herdenkingsmomenten attenderen, samen gaan eten bij de vredesmaaltijd in het Willibrordushuis en ze meenemen naar de bloembollendagen in Limmen.

5. Wat is jouw passie?
Zeven jaar geleden kreeg ik voor het eerst met vluchtelingenproblematiek te maken. Opeens zaten er meerdere anderstalige kinderen met een zeer getraumatiseerd verleden in mijn klas. Dat heeft mij enorm geraakt en vanaf dat ogenblik heb ik mij met ziel en zaligheid voor vluchtelingen ingezet. Ik heb gemerkt dat zij ook in Nederland niet altijd even goed worden behandeld en kan hier slecht mee omgaan.

6. Van welke dingen word je blij?
Als mijn cursisten met een lach op hun gezicht de lesdag afsluiten. Maar ik ben ook blij om elke dag naar huis te gaan naar mijn mooie gezin met 4 kinderen.

7. Wanneer heb je voor het laatst gehuild?
Twee maanden geleden. Na 10,5 jaar strijden kreeg ons dappere"pleegkind" van 16 jaar haar verblijfsvergunning. Het was een wonder.

8. Wat is jouw 'guilty pleasure'?
Chocola is niet veilig voor mij. Na een week werken ga ik op vrijdagavond lekker op de bank zitten met een wijntje en chocolade pinda's.

9. Wat is voor jou de mooiste plek van Heiloo?
Dat is voor mij het zwembad. Om de dag even zwemmen in een prachtig bad. Wat boffen wij toch met deze mooie voorziening.

10. De persoonlijke vraag van Paul Warren:
"Waar haal jij jouw ambitie en energie vandaan voor al je werk met vluchtelingen?"
Door mijn hart te volgen. Het werken als NT2 docent met vluchtelingen, kleuters en volwassenen, geeft mij energie, brengt mij geluk, schept verbinding en verrijkt mijn wereld.

Ik geef de tien vragen door aan Bassam Sabbagh. Mijn persoonlijke vraag aan Bassam is:
"Wat vind jij van Nederland en waar haal je de kracht vandaan om zolang op gezinshereniging te wachten?"

Bedrijf Belicht

Sport

Regio

Digitale krant