Open Monumentendag van start

HEILOO - Heiloo heette aanvankelijk 'Heilighenlo', een bosgebied waaraan een mystieke betekenis werd toegekend. Die religieuze roep heeft het door de eeuwen heen in verschillende vormen bewaard.

In de Witte Kerk met de Willibrordusput, waarvoor de missionaris zelf de grondslag zou hebben gelegd. In de kapel van O.L.V. ter Nood bij die andere heilige bron, de Runxputte. In het Landgoed van de vroegere Willibrordusstichting, nu het kloppend cultureel hart van Heiloo. Dat vervolgens weer verbonden is met die twee andere landgoederen, Ter Coulster en Nijenburg in het uitgestrekte Heilooer Bos. Dankzij de buitenplaatsen en de bosrijke omgeving was Heiloo al vroeg geliefd bij wandelaars en kunstenaars – zoals de Heilooer Kring in de 19de eeuw. Nog steeds vinden we er vele  'plekken van plezier', zoals de Cultuurkoepel van de Willibrordusstichting, de theekoepel van Ter Coulster, de Kattenberg in het Heilooer Bos en de ijsbaan bij de Zandersloot. Tijdens Open Monumentendag zullen op verschillende plaatsen informatieborden over het thema worden geplaatst.

Ieder jaar heeft de Open Monumentendag een ander thema. Thema van dit jaar is 'Plekken van Plezier' en die zijn er in deze regio genoeg: buitenplaatsen, historische landschappen, musea, uitspanningen en nog veel meer. Vrijwilligers in de vier BUCH-gemeenten hebben hard gewerkt om er een interessant en gevarieerd weekend van te maken. 

Meer berichten