Burgemeester Hans Romeyn snijdt de speciale 'Het Bleekveld-taart' aan onder het toeziend oog van de bewoners.
Burgemeester Hans Romeyn snijdt de speciale 'Het Bleekveld-taart' aan onder het toeziend oog van de bewoners. (Foto: STiP Fotografie)

Het Bleekveld viert 55-jarig bestaan

HEILOO - Zaterdag 31 augustus werd gevierd dat 55 jaar geleden de eerste bewoners van Het Bleekveld de sleutel van hun huis in ontvangst mochten nemen. Dit werd groots gevierd met alle bewoners en sommige oud-bewoners. Dit jaar was ook burgemeester Hans Romeyn uitgenodigd. Hij sneed de speciaal voor dit lustrum gemaakte taart aan met daarop een foto van Het Bleekveld in vroegere tijden. Ook maakte hij een praatje met een paar oorspronkelijke bewoners.

Dick Broersen (volgende maand 80) en zijn vrouw (74) wonen vanaf het begin aan Het Bleekveld. Zij zijn twee van de oorspronkelijke bewoners. Dick: "Nog steeds vinden wij het hier heel fijn wonen en willen zeker niet weg. Wij hebben velen zien komen en gaan. Inmiddels zijn er veel jonge gezinnen komen wonen. Dat is leuk die verjonging." Vele bewoners van Het Bleekveld zijn besmet met 'Het Bleekveldvirus'. En wat 'Het Bleekveldvirus' is vertelt medeorganisator Frans Ruiter. Hij is geboren en getogen aan het Bleekveld. Zijn ouders woonden daar en inmiddels woont hij met zijn gezin in het ouderlijk huis. " 'Het Bleekveldvirus' houdt in dat de bewoners van de straat na de zomervakantie bij elkaar komen voor een borrel en een hapje. Dan is er tijd om met elkaar te praten over de vakantie. In januari is er een nieuwjaarsborrel met gluhwein en chocolademelk en ieder jaar rond deze tijd vieren we de 'verjaardag' van Het Bleekveld. Bij alle samenkomsten staat het spaarvarken klaar en doen de bewoners er iets in om zo de lustrumfeesten te kunnen bekostigen. Ieder 5 jaar hebben we een lustrumfeest, " aldus Frans. Ook vertelt hij dat de straat echt internationaal is. Zo wonen er Griekse, Tjechische, Braziliaanse en Colombiaanse mensen.

Burgemeester Hans Romeyn refereert aan het feit dat het 55-jarig lustrum gelijk gevierd wordt met de Willibrordus Draait Door. Heel bijzonder omdat Het Bleekveld en de GGZ  een soort van verleden hebben. De woningen aan Het Bleekveld zijn ooit gebouwd voor medewerkers van de Stichting.

Als afsluiter heeft Frans Ruiter nog een leuk weetje. "Het Bleekveld is een best wel brede straat voor een doodlopende straat. Dit komt omdat bij de ontwikkeling van dit gebied de kaart verkeerd is gehouden door de ontwikkelaar. Hij hield hem op zijn kop en daarom is De Moestuin (de straat naast Het Bleekveld en een doorgaande straat) veel smaller terwijl die juist breder had moeten zijn."

Na een kop koffie, het aansnijden van de taart en het nuttigen van de taart was de straat er voor de bewoners om spelletjes te doen, te borrelen, heerlijk te eten en gezellig samen te zijn.

Tekst: Yvonne van Stiphout 

Meer berichten