Foto:
10 vragen aan...

Tien vragen aan... Peter Vennik

1. Waar ben je geboren en getogen?
Na een kort oponthoud in het ziekenhuis van Alkmaar – ik ben een notoire dwarsligger – heb ik, naast een periode van 12 jaar in Amsterdam, mijn leven voortgezet in Heiloo. Ik woon in het ouderlijk huis en dit was heel vroeger een sigarenzaak.

2. Wat wilde je worden als kind?
Ik kan mij niet zo goed meer herinneren op welke leeftijd ik leraar lichamelijk oefening wilde worden maar ik had een groot ontzag voor mijn oudste broer Jan die dat vak gaf. Natuurlijk had ik graag de vrijetrap techniek van Piet Keizer of het overzicht van "nummer 14" in de praktijk willen brengen maar daarvoor ontbrak het talent. Uiteindelijk heb ik maar gekozen voor een minder inspannend vak op school: docent Engels, iets dat ik al een poosje probeer te geven.

3. Van welke kleine dingen word je blij?
Ik spaar sinds een aantal jaren 45-toeren plaatjes uit de jaren 50/60 en jazz; ik kan heel blij worden van het opzetten van een plaatje- met of zonder tik. Ouderwets platenspelertje bij de hand. Het is leuk dat het vinyl een 2e jeugd krijgt. Gelukkig heb ik mijn plaatjes van vroeger altijd bewaard. Als mensen nog iets kwijt willen…..

4. Welk maatschappelijk probleem raakt je?
De voortgaande uitholling van onze planeet en de klimaatontkenners die met een boreale kijk op de wereld ervan uit gaan dat de problemen vooral elders dienen te worden opgelost. Het levert nog stemmen op ook.

5. Wat is jouw 'guilty pleasure'?
Mwah, guilty is misschien niet helemaal het goede woord, maar ik kijk sinds een paar jaar het songfestival helemaal uit en kom dan samen met Italiaanse collega's, via WhatsApp, tegen middernacht tot een top 3. Daarvoor moet je op zo'n avond soms veel ellende doorstaan maar het is grappig om te zien dat Italianen weer heel anders tegen een liedje aankijken.

6. Wat is jouw zwakte?
Ik krijg wel eens te horen dat ik slecht 'nee' kan zeggen. Niet alleen in het café maar ook binnen mijn werkkring met als gevolg dat de agenda soms te vol zit.

7. Wat is voor jou de mooiste plek van Heiloo?
In het verleden waren dat zonder twijfel de Foresters velden achter de Westerweg waar ik dagen kon doorbrengen met een bal. 's Zomers bracht de sproei-installatie van opzichter Dijkstra verkoeling - terwijl hij zelf verhitte discussies met je aanging als hij je betrapte op een net ingezaaid veld - en er werd vrijwel continue gevoetbald. Genoeg talent in de buurt en soms een heuse derby met een roodgele brigade. Fijne tijden. Het is nu een woonwijk, maar een rood-wit grassprietje moet zich zo nu en dan meester maken van, bijvoorbeeld, het tuintje van Henk Kaandorp. Kan niet anders... Het Heilooër bos blijft natuurlijk een fijne plek en de Nijenburgerweg – onderdeel van mijn oude 'PTT-wijkje'- heeft fraaie vergezichten.

8. Wie zou je voor een dag willen zijn?
Ik zou voor een dag burgemeester van Heiloo willen zijn. Ik zou onmiddellijk een noodverordening laten opstellen waarin te lezen zou staan dat eenieder die in woord of gebaar – of heimelijk in gedachten – afbreuk doet in de ruimste zin van het woord aan het Raadhuis van het dorp – bouwjaar 1927 – publiekelijk excuses dient te maken en schriftelijk te bevestigen hiervan af te zien en er nimmer meer op terug te komen. Dergelijke dwalingen dienen "gesloopt" te worden.

9. Wat zoek je op reis?
Een beetje rust en een beetje cultuur; graag een mix van musea en een stil strand. Ik ben geen ornitholoog maar een vrolijk fluitend vogeltje kan ik ook waarderen op zijn tijd.

10. De persoonlijke vraag van Tineke van der Weide:
"Als geboren en getogen Heilooër, wonend in je ouderlijk huis, ben ik benieuwd wat jouw gedachten en emoties zijn als jij in de ochtend in alle vroegte door Heiloo naar de bakker fietst".

Tineke, zo vroeg in de ochtend kom ik nog niet tot gedachten, laat staan sprankelende emoties. Ter wille van dit stukje: ik ruik de bakkerij van Beerse zoals die even verder op de Westerweg was gevestigd in mijn jeugd en ik ruik de geur van versgebakken brood weer, fiets in gedachten langs de groentewinkel van Van der Steen en kruidenier Stoop om aangekomen bij bakker Kerssens, geholpen te worden door de meest vriendelijke verkoopsters die vaak al weten wat ik wil: brood!

Ik geef de vragen door aan Annemarie Manjoero. Mijn vraag aan Annemarie is:
"Waar komt jouw ongebreidelde interesse in sport vandaan? Genetisch bepaald of gevormd?"

Meer berichten