Kinderen weer naar school

HEILOO - Op maandag 26 augustus zit de zomervakantie erop voor de basisscholen in deze regio. Ook het voortgezet onderwijs maakt volgende week een start met schooljaar 2019 -2020. 

Met andere woorden, de zomervakantie is (bijna) voorbij en het gewone leven begint weer. Waar de een staat te popelen, heeft de ander moeite om weer in het normale ritme te komen. Kinderen naar school, ouders aan het werk en iedereen weer in een 'normaal' ritme. Hoe maak je van die overgang iets leuks als jij - of je kinderen - er toch een beetje tegenop ziet? 

Hieronder een aantal tips om de overgang wat makkelijker te maken: 

* Sluit de vakantie af met een speciale dag of een speciaal etentje. Betrek de kinderen hierbij en laat ze meehelpen om dit moment speciaal te maken. Zo sta je nog één keer bewust stil bij de heerlijke vakantie die jullie hadden. Het is zo veel eenvoudiger om te begrijpen dat de vakantie nu echt is afgelopen.

* In de vakantie zijn de regels voor kinderen allemaal wat ondergeschikt. Lekker laat opblijven hoort daar ook bij, zeker als het warm is! In de laatste vakantieweek breng je de bedtijd stapje voor stapje terug tot de normale tijd, zo wennen ze er langzaam aan. De start van het nieuwe schooljaar kost veel energie; ze zullen alles slaap goed kunnen gebruiken.

* Maak het onderwerp 'school' leuker door ze een aantal prettige doelen te stellen. Probeer de aandacht te vestigen op de voordelen van school; wat willen ze leren? Welke vriendjes gaan ze maken of weer elke dag zien? Dat ze al echt groot en slim worden!

* Maak een kalender met het aantal nog te slapen nachtjes voordat school weer begint. Dat geeft je kind duidelijkheid.

* Een nieuw schooljaar is hét tijdstip in te bespreken hoe je met regels het leven wat makkelijker kunt maken voor iedereen. Wie smeert de boterhammen, hoe laat naar bed, wie kiest de kleding uit. Laat ze hier over meedenken.

* Neem de planning door om het nieuwe ritme onder de knie te krijgen: wie heeft wanneer voetbal, schoolzwemmen, tennis, pianoles etc. Hang het op een zichtbare plek op.

* Maak je niet te druk over het feit dat ze niet meteen goed in het oude ritme zitten, maar maak duidelijke afspraken. Ligt je kind om 8 uur nog klaarwakker in bed omdat het in de vakantie 10 uur werd? Spreek dan af dat je kind niet hoeft te slapen, maar wel naar de kamer gaat. Zo komt je kind tot rust en uiteindelijk zal hij ook wel weer in het oude ritme komen.

* Zet de klokken in huis 5 minuten voor de daadwerkelijke tijd. Dat maakt het voor de kinderen (en jezelf!) net wat makkelijker om op tijd te komen.

Voor meer tips klik je hier.

Meer berichten