Mirjam Brouwer de Koning
Mirjam Brouwer de Koning (Foto: aangeleverd)
10 vragen aan...

Tien vragen aan... Mirjam Brouwer de Koning

1. Waar ben je geboren en getogen?
In Kirinda ben ik geboren. Dat is een klein dorpje in Rwanda. Mijn vader, Jan van Butselaar, gaf daar theologie aan de universiteit. Mijn ouders waren uitgezonden door de Zwitserse zending. Voor mijn achtste verjaardag zijn we in Bennebroek gaan wonen. Nadat ik de Pabo had afgerond, heb ik Wilco ontmoet tijdens een jongerenreis vanuit de kerk naar Libanon. Wilco is geboren en getogen in Heiloo en aangezien de koeien niet naar Haarlem konden komen, zijn wij in 2004 bij de koeien gaan wonen. We hebben 3 prachtige kinderen gekregen: Jonathan, Tessa en Lise.

2. Wat wilde je worden als kind?
Kennen jullie de Flying Doctors nog? Dat televisieprogramma kan ik ongeveer nasynchroniseren. Haha! Ik wilde vroeger net als Emma worden. Een elegante automonteur!

3. Hoe werk je mee aan een betere wereld?
Als leraar basisonderwijs hoop ik kinderen én hun ouders vaardigheden mee te geven waar ze de rest van hun leven iets aan hebben. Kinderen, tieners en jongeren zijn de toekomst van onze maatschappij! Daar investeer ik graag in. Ik geef de kinderen in mijn klas en om mij heen mee dat ze waardevol zijn, hoe ze ook scoren op een Cito-toets. Vaardigheden als samenwerken, creatief vormgeven en omgaan met tegenslagen zijn steeds belangrijker aan het worden.

4. Van welke kleine dingen wordt je blij?
Een vriendelijke glimlach van een vreemde die je passeert. Een knipoog van God. Een dikke knuffel van mijn kinderen. Een helpende hand. Een complimentje. De koeien en vogels in de wei.

5. Wat is voor jou geluk?
Geluk is voor mij als ik een mens of een dier iets meegeef waar ze sterker van worden. Veerkracht en zelfvertrouwen zijn essentieel om je in deze maatschappij staande te houden. Geluk is als je het niet alleen hoeft te doen. Dat er mensen om je heen zijn die je even aan de hand nemen als dat nodig is. Geluk is dat ik nooit alleen ben omdat ik in God geloof. Geluk is dat ik geloof dat het niet aan mij is om te oordelen of veroordelen en kan ik mensen in hun waarde laten. Zolang je elkaar geen kwaad doet, ben je oké, je mag zijn wie je wil zijn. Je mag houden van wie je wil houden.

6. Wat betekent geld voor jou?
Geld is erg handig in deze maatschappij. Het is noodzakelijk om voor jezelf en jouw naasten te kunnen zorgen. Ik kan me niet voorstellen dat geld gelukkig maakt. Ja, misschien even. Uiteindelijk gaat het niet om geld maar om jezelf waardevol te voelen.

7. Wat is voor jou de mooiste plek van Heiloo?
Landgoed Ter Coulster natuurlijk! Een mooi en goed onderhouden bos met een lange geschiedenis. Dat kan je lezen op de informatieborden door het bos heen. Weilanden er omheen met koeien, weidevogels en wandelpaden die verbonden zijn met heel Heiloo. De melkveehouderij, van Wilco en Gijsbert, zorgt voor de landelijke sfeer en met verse eitjes wandel je weer naar huis.

8. Wanneer heb je voor het laatst gehuild?
Toen ik weer eens tegen een muur aanliep binnen het onderwijssysteem. Het gaat me echt aan mijn hart dat er zoveel aandacht is voor resultaten en zo weinig tijd en geld  voor de kinderen zelf. Leraren willen graag meer tijd en mogelijkheden om echte aandacht en tijd te hebben voor alle kinderen

9. Wie zou je graag voor één dag willen zijn?
Bill Gates! Dan zou ik geld en spullen direct bij de mensen (laten) brengen die  het heel hard nodig hebben. Voor hun kinderen, voor hun studie, voor hun gezondheid en voor hun veiligheid.

10. De persoonlijke vraag van Mark Velzeboer:
"Jouw hart voor kinderen heeft nogal wat teweeggebracht het afgelopen jaar! Hoe is het luisteren naar je hart tot uiting gekomen?"

Mijn hart en mijn genen zitten vol met onderwijs en passie om te helpen. Dat heb je als dochter van een dominee en lerares. Het is al lang een droom van me om een eigen praktijk of school te beginnen. Het echt zien van en aandacht besteden aan kinderen in de klas lukt me nog wel, maar niet zoals ik dat graag zou willen. In mijn praktijk "Het zit al in jou!' benoem ik samen met de kinderen, tieners en hun ouders de vele talenten (energiebronnen) die zij in zich hebben. Samen met ouders stimuleer ik het ontwikkelen van deze talenten vanuit de positieve psychologie. Dit doe ik op de boerderij en in het bos. Lekker naar buiten in de natuur. Zo kunnen ze vanuit een stevige basis de toekomst tegemoet. Natuurlijk blijf ik ook les geven! Het is zo belangrijk om feeling te houden met hoe het nu echt is binnen het onderwijs.

Ik geef de vragen door aan Tien van der Weide. Mijn vraag aan Tien is:
"Wat heeft jou gedreven om mensen te helpen bij het vinden van balans tussen lichaam en geest? Hoe zie je wat mensen nodig hebben op dit gebied? Dat is voor iedereen anders, toch?"

Meer berichten