Onthulling bord idylle. Vlnr: Jan Adrichem, René van Zilt, Mercedes Docter en Gerard Bak.
Onthulling bord idylle. Vlnr: Jan Adrichem, René van Zilt, Mercedes Docter en Gerard Bak. (Foto: STiP Fotografie)

Onthulling 40e en laatste idylle in Nederland

HEILOO – Woensdagochtend klokslag 9.00 uur werd tegen de geluidswal van de A9, 50 meter ten zuiden van het uitkijkpunt, een bord onthuld. Het bord staat op de plek waar een idylle zal komen. Deze idylle is door De Vlinderstichting geschonken aan Bijenlint Heiloo. Het is de 40e en laatste idylle in Nederland.

Een kleurrijker Nederland, dat is waar de Vlinderstichting aan werkt. Daarom hebben zij in heel Nederland idylles aangelegd: plekken vol bloemen. Voor mensen om van te genieten en voor vlinders en bijen om beter te kunnen overleven.

Helaas liet het publiek het afweten toen Jan Adrichem (Bijenlint Heiloo), Gerard Bak (gemeente Heiloo, afdeling groenvoorziening), René van Zilt (uitvoeder groenvoorziening gemeente Heiloo en belast met biodiversiteit) en Mercedes Docter (voorzitter Groei en Bloei afdeling Midden-Kennemerland) het bord onthulden.

Er zal vanaf het bord zo'n 100 meter naar links, richting uitkijkpunt, en naar rechts een strook aangelegd gaan worden met een zo groot mogelijke biodiversiteit aan planten. Ook zullen er bramenstruiken geplant gaan worden. Jan Adrichem: "In goede samenwerking met de gemeente willen wij hier vanaf volgend jaar een grote biodiversiteit aan bloemen en planten hebben waarin vele bijen en vlinders een 'thuis' zullen vinden. Het zal zeker een behoorlijke klus worden want de grond is rijk en gras en riet gedijen hier goed. En juist dat gras en riet zal er tussen uit gehaald moeten worden."

Mercedes Docter vertelt dat men BUCH-breed erg bezig is met biodiversiteit. Maar er mag zeker meer gedaan worden, ook in Heiloo. Het is jammer dat bepaalde inwoners een grasveld aan de overkant van de straat, ingericht met allerlei planten voor bijen en vlinders zelf iedere week 1 tot 2 keer maaien omdat het hun uitzicht bederft en er misschien wel eens teken in kunnen zitten. Hiermee gaat dus een deel van de biodiversiteit binnen Heiloo verloren.

Mercedes Docter: "De Groensafari's die wij houden zijn een groot succes. Hiermee willen wij mensen bewust maken van het feit dat biodiversiteit erg belangrijk is. Maar ook proberen we mensen duidelijk te maken dat er meer behoefte is aan regenopvang en er minder tegeltuinen moeten komen. Meer groen en minder tegels is beter voor mens en dier. Op 21 september is de volgende Groensafari in Heiloo. Dan gaan wij Ypestein in."

Tekst: Yvonne van Stiphout

Meer berichten