Afbeelding

Eikenprocessierups in Heiloo?

Algemeen

HEILOO - De eikenprocessierups zorgt op dit moment voor veel overlast in Nederland. In de gemeente Heiloo zijn nog geen nesten aangetroffen. De gemeente roept inwoners op om melding te doen als ze een boom aantreffen waar de eikenprocessierups voorkomt of typische klachten hebben die horen bij de eikenprocessierups. Dit kan via www.heiloo.nl/melding

De eikenprocessierups is de larve van een nachtvlinder. Ze legt haar eitjes vooral in de toppen van eikenbomen. Daar overwinteren ze. Vanaf half april tot begin mei komen de eitjes uit. Na een aantal vervellingen komen groepjes rupsen samen. Zij vormen grote nesten op de stam en zijtakken van de eikenboom. Rupsen vervellen drie keer, daarna krijgen ze brandharen.

De brandharen veroorzaken gezondheidsklachten. Eikenbomen met eikenprocessierupsen zijn te herkennen aan de bolvormige, witgrijze nesten op de stammen of dikkere takken. De nesten zijn dichte spinsels van vervellingshuidjes, met brandharen en uitwerpselen. De rupsen gaan 's nachts in processie op zoek naar voedsel in de toppen van de boom. Grote groepen processierupsen kunnen een boom helemaal kaalvreten.Contact met brandharen zorgen doorgaans voor gezondheidsklachten bij mens en dier.

Bedrijf Belicht

Sport

Regio

Digitale krant