Regisseur Torsten Colijn en hoofdrolspeler Finn Prazsky uit Heiloo eerder dit jaar toen zij arriveerden bij de première van 'Noah & Julia'.
Regisseur Torsten Colijn en hoofdrolspeler Finn Prazsky uit Heiloo eerder dit jaar toen zij arriveerden bij de première van 'Noah & Julia'. Foto: Martin van Heugten

Première film 'Weggelopen' van De Duif in VUE

Human Interest

HEILOO - Op 1 juli gaat bij Vue Alkmaar de jeugdfilm 'Weggelopen' in première. Leerlingen van basisschool De Duif maakten deze film tijdens Workshop De Ontdekkingsreis (WDO), onder begeleiding van de Heilooër acteur en regisseur Torsten Colijn.

'Weggelopen' is de tweede WDO-film van een Heiloose school die in première gaat. De eerste was 'Noah & Julia' (zie foto), gemaakt met leerlingen van Elckerlyc, De Zuidwester en Willibrord. Colijn, die inmiddels tien WDO-films heeft opgenomen is heel trots op het resultaat: "Ik ben nogal ambitieus en bij elke film probeer ik de grenzen op te zoeken van wat mogelijk is, binnen de beschikbare tijd en middelen. Ook neem ik graag extra tijd voor de kinderen, om hun talent zo goed mogelijk tot hun recht te laten komen". 

Historisch
De filmopnamen voor 'Weggelopen' vonden plaats in 2018. "Toen ik hoorde dat de 'De Hofdijk' gesloopt zou gaan worden, heb ik direct contact opgenomen met de gemeente Heiloo. Ik wilde graag gebruik maken van de unieke mogelijkheid van een leegstaand pand naast de school, passend bij het verhaal. Maar zou het ook gaan lukken om daar te kunnen film? Wellicht zou het al zijn gesloopt voordat de opnamen waren begonnen? Of wellicht zou het pand te onveilig zijn? In goed overleg met de gemeente Heiloo ben ik eerst binnen gaan kijken, en heb ik vastgelegd wat ik tegenkwam. Dat je nog kon zien dat het een school is geweest, ondanks diverse gebruikers die erna zijn gekomen, vond ik een mooi gegeven. Dat geeft echt een meerwaarde aan het verhaal." De panden van 'De Hofdijk' zijn kort na de opnamen met de grond gelijk gemaakt. De film bevat dus historische beelden.

IJskoude uitdaging
"Gelukkig krijg ik veel medewerking van lokale ondernemers, zoals voor deze film van ijssalon Di Fiorentina. Ook daar ben ik binnen gestapt en heb ik mijn ideeën besproken met eigenaar Ed van Baar. Hij werd direct enthousiast en bood zelfs aan om het benodigde ijs voor de film gratis ter beschikking te stellen. Echt een geweldig mooi gebaar, waar de kinderen natuurlijk super blij mee waren. Tegelijkertijd is filmen met ijs verre van eenvoudig, zeker bij het prachtige weer wat we toen hadden. En je werkt met tientallen kinderen, dus ook tientallen ijsjes. Die moeten vooraf klaar gezet worden, en koel gehouden, zodat ze allemaal tegelijk geserveerd kunnen worden. En bij film is het van belang dat de continuïteit klopt. Bijvoorbeeld als in een bepaalde scene iemand een hap van een ijsje eet, dan kan dit ijsje in de daarop volgende scene natuurlijk niet opeens weer als nieuw zijn, of al helemaal opgegeten. Dat betekent voor de kinderen veel discipline, goed je eigen handelingen onthouden. En natuurlijk zo snel en zo goed mogelijk de scene opnemen, zodat je het ijsje wél kunt eten."

Fictief
"Voor 'Weggelopen' heb ik ook de medewerking gevraagd van De Uitkijkpost. Ik ben bij hen binnengestapt met het idee voor een fictief krantenartikel, om daarmee in een film een extra dramatisch effect te bereiken. Voor het gepubliceerde artikel ben ik De Uitkijkpost heel dankbaar, compleet met foto van het overwoekerde schoolplein. Het komt in de film heel mooi tot zijn recht in een scene waaraan ook een aantal ouders hebben meegewerkt. Ik ben heel trots op de kinderen dat het allemaal is gelukt, en ik kijk ernaar uit om samen met hen een geweldige première te gaan beleven."

Een 'still' uit de film, waarin ook de Uitkijkpost een kleine rol speelde.

Bedrijf Belicht

Sport

Regio

Digitale krant