Afbeelding

De zonnewende op Nijenburg, een bijzonder historisch ritueel

Cultuur

HEILOO - Op 21 juni vindt weer de zomer-zonnewende plaats. De zonnewende markeert het moment waarop de dagen weer korter gaan worden. Het stilstaan bij de langste dag werd al in de heidense cultuur bewust beleefd, bijvoorbeeld in het bekende observatorium Stonehenge. Maar wist u dat wij in Heiloo al eeuwenlang ons eigen observatorium hebben?

Op 21 juni gaat de zon precies onder in de hoofdas van het landgoed Nijenburg. Die zichtlaan is bewust in 1705 aangelegd om te dienen als een soort van observatorium ofwel kalender. Een zo duidelijk aan de kosmologie gerelateerde parkaanleg zoals in landgoed Nijenburg komt nergens anders in Nederland en Europa voor.

De familie van Foreest, die tot 2007 in het huis woonde, stonden vanuit de familietraditie al eeuwenlang stil bij de zonnewende; de laatste jaren deden de heer en mevrouw Snethlage dat met een wijntje op het balkon boven de entree van het mooie hoofdgebouw. 

Sinds een aantal jaren hebben ook de Heilooër inwoners de zonnewende ontdekt. Zij nemen een kleedje mee, een flesje wijn en genieten bewust van dit indrukwekkende moment. Anderen genieten van het samenzijn of van de vogels die zij horen. Hoe dan ook, de zonnewende maakt ons weer even bewust van de cyclus van de seizoenen en de plek van de aarde in de kosmos. Als het mooi weer is, is de zonnewende een bijna mystieke beleving, die op bijzondere manier de start van de zomer aankondigt.

Tekst en foto: Anita van Breugel

Bedrijf Belicht

Sport

Regio

Digitale krant