Afbeelding

Stijgende autopremie in 2019: wat kun je doen om de premie zo laag mogelijk te houden?

Zakelijk

HEILOO - De premie voor de autoverzekering is ook in 2019 weer omhoog gegaan. De reden? Het aantal schademeldingen. Aangezien autoverzekeringen steeds duurder worden, wil je uiteraard ook niet onnodig veel betalen. Gelukkig zijn er een aantal opties waardoor je de kosten voor de autoverzekering zo laag mogelijk houdt.

Waarom worden autoverzekeringen steeds duurder?
Het aantal schades in het verkeer neemt steeds meer toe. Dit komt omdat er steeds meer voertuigen op de weg zijn, waardoor de kans op een ongeluk toeneemt. Op dit moment rijden er ongeveer 1 miljoen voertuigen in Nederland rond. In totaal zijn er in Heiloo ruim 10.000 personenauto's geregistreerd wat neerkomt op ongeveer 500 personenauto's per vierkante kilometer. Dit aantal zal alleen maar toenemen.

Ten tweede is het gebruik van de smartphone achter het stuur ook een belangrijke oorzaak van het aantal verkeersongelukken. Tot slot zijn reparaties steeds kostbaarder geworden. Auto's zijn namelijk steeds meer voorzien van allerlei technische snufjes, zoals inklapbare buitenspiegels met geïntegreerde buitentemperatuurmeter, sensoren en camera's. Vooral eigenaren van elektrische auto's moeten diep in de buidel tasten om reparaties te betalen.

BPM-belasting sinds 2012 met meer dan de helft gestegen
Niet alleen autoverzekeringen worden steeds duurder, ook de Belasting van Personenauto's en Motorrijtuigen (bpm) is de aantal jaren steeds hoger geworden. bpm moet je betalen je als je in Nederland een nieuwe personenauto, motor of bestelauto aanschaft. De gemiddelde bpm op een benzineauto was in 2012 € 2967,-. In 2018 is dit gestegen naar maar liefst € 4643 ,-. Voor dieselauto's werd in 2012 gemiddeld € 4857 ,- aan bpm betaald, zes jaar later is dit bedrag met bijna de helft gestegen naar € 8876 ,-.

Wat kan ik zelf doen om de premie zo laag mogelijk te houden?
Er zijn een aantal tips waarmee je gemakkelijk kunt besparen op de autoverzekering. Allereerst kun je overwegen om een hoger eigen risico te nemen. Dit heeft namelijk een gunstig effect op de maandelijkse kosten. Vergeet alleen niet dat je in geval van schade een groter bedrag zelf moet betalen. Dit bedrag weegt echter (vaak)niet op tegen het bedrag dat je bespaart. Ook moet je goed kijken naar de dekking van de autoverzekering. Jouw auto moet minimaal WA-verzekerd zijn. Als de auto ouder is dan 12 jaar, dan is deze dekking voldoende. Is jouw auto tussen de 6 en 12 jaar oud? Dan kies je bij voorkeur voor een beperkt cascoverzekering. Is jouw auto nog geen 6 jaar oud? Dan kun je het beste voor een allriskverzekering gaan. Daarnaast is het raadzaam om kleine schades zelf te betalen. Anders verlies je de no-claimkorting. Ook kan het lonen om de premie in één keer te betalen voor een jaar. Je kunt hiermee tot wel 6% van de premie besparen. Tot slot kun je jouw autoverzekering vergelijken met andere verzekeringen om te kijken of er een goedkoper alternatief is.

Bedrijf Belicht

Sport

Regio

Digitale krant