Kinderdirecteur Lotta Sengers, met de beelden van haar vlog op de achtergrond.
Kinderdirecteur Lotta Sengers, met de beelden van haar vlog op de achtergrond. (Foto: aangeleverd)

Nieuwjaarsreceptie: bibliotheek boekt successen

HEILOO -  'Een verhaal is een koord, gespannen tussen twee werelden', schrijft Jeanette Winterson in een van haar boeken. En allerlei bestemmingen naar die andere wereld zijn dichtbij te vinden, in de bibliotheek. In haar toespraak tijdens de nieuwjaarsreceptie memoreerde directeur Jeanette Braam de successen van afgelopen jaar en liet ze weten dat ook 2019 een bijzonder jaar gaat worden.

"Een nieuw jaar is geen blanco boek, maar een nieuw hoofdstuk dat het verhaal volgt van voorgaande jaren. Laten we terugbladeren," zo begon Jeanette Braam haar toespraak. Tijdens het terugbladeren stuitte ze op fraaie passages. Zo eindigde Bibliotheek Heiloo vorig jaar op de 15de plaats van beste bibliotheken in Nederland. Daarmee is het zelfs de best scorende bibliotheek van Noord-Holland. Ook wist de bibliotheek in 2018 een recordaantal van 114.000 bezoekers te trekken. Niet alleen met de kwalitatief sterke selectie boeken, lezingen van onder meer Douwe Draaisma en evenementen als een door Miss Bean verzorgd veganistisch 5-gangenmenu, maar ook door onderdak te bieden aan bijvoorbeeld Het Taalhuis, waar anderstaligen Nederlands leren. Voor zowel kinderen als volwassenen zijn er voorleesvrijwilligers actief.

Uiteraard staan er voor dit jaar ook plannen op het programma, en Jeanette Braam is dankbaar dat die plannen dankzij de steun van Gemeente Heiloo ook uitvoerbaar zijn. Zo is in 2018 gestart met een schoolbibliotheek in De Springschans, en dit jaar volgen Elckerlyc en De Duif. De bibliotheek wil ook graag beginnen met een leestafelproject, zodat het bijvoorbeeld mogelijk is om op een vast tijdstip in groepsverband te praten over een bepaald boek. Verder start Bibliotheek Heiloo dit jaar, in navolging van enkele andere bibliotheken in Nederland, met een zogeheten FabLab: een soort leer- en werkplaats waar iedereen op een speelse manier met allerlei digitale snufjes kennis kan maken. De bibliotheek mag hiervoor onder meer een 'touch table' (een tafel met aanraakscherm) aanschaffen, zodat leren wel héél leuk wordt! En in september viert de bibliotheek dan nog het 25-jarig jubileum van Uit&Zo.

Al met al een mooi jaar vol activiteiten om naar uit te zien en aan deel te nemen, aldus Jeanette Braam, die nadrukkelijk stelt dat dit allemaal niet bereikt had kunnen worden zonder haar "fantastische team van medewerkers en vrijwilligers".

Maar er is nóg een directeur, Jeanette is niet de enige. Ook kinderdirecteur Lotta Sengers was aanwezig op de nieuwjaarsreceptie en vertelde iedereen die dat wilde over wat ze als directeur allemaal doet. En dat is niet niks! Het engste vindt ze het als ze op een podium een groep mensen moet toespreken, maar daar komt ze soms niet onderuit. Dat doen directeuren nou eenmaal. Zelf ziet ze in de bibliotheek het meest uit naar de VR-bril (virtual reality), een bril die zulke levensechte beelden laat zien dat het lijkt alsof je er zelf bij bent. "Dat lijkt me zó gaaf!" Lotta verraste de aanwezigen op de receptie met een prachtige vlog, waarin ze bezoekers van de bibliotheek vraagt hun nieuwjaarswens te delen. Ze kreeg er een groot applaus voor.

Het is duidelijk, 2019 ziet er goed uit voor de bibliotheek. Om in de beeldspraak van Jeanette Braam te blijven: ook dit jaar zal er weer een prachtig nieuw hoofdstuk aan het boek worden toegevoegd. De jazzy songs en chansons van het muzikale duo Mizu onderstreepten dat kalme vertrouwen.      

    

   

   

Meer berichten