V.l.n.r.: Inge Fris, Martijn Smit, Miss Bean en Leonie Grossenbagt.
V.l.n.r.: Inge Fris, Martijn Smit, Miss Bean en Leonie Grossenbagt. Foto: Jeroen Aarten

Miss Bean serveert voortreffelijk vijfgangendiner

Algemeen

HEILOO - Vrijdagavond verzorgde Miss Bean in het kader van 'Nederland Leest' een exquise veganistisch vijfgangendiner in Bibliotheek Heiloo. Een uitverkochte avond, die in een bijzonder goede sfeer verliep.

Dit jaar is het thema van Nederland Leest 'Voeding'. Miss Bean liet zich voor het suiker- en glutenvrije menu inspireren door vijf subthema's: koken, gezondheid, milieu, cultuur & lifestyle en voedingstechnologie. Die thema's werden tijdens het diner toegelicht door twee deskundigen uit Heiloo, Martijn Smit van The Climate Reality Project en orthomoleculair therapeute Leonie Grossenbagt. Klimaatverandering
Tijdens de amuse (bloemkool kokossoep met citroengras) ging Martijn in op de vraag hoe je 'klimaatverandering een halt toe eet'. De relatie tussen klimaat en voeding is groter dan je denkt. Bij iedere graad opwarming gaat de opbrengst en de kwaliteit van gewassen omlaag, wat uiterst risicovol is in combinatie met een toenemende wereldbevolking. Voor 40% van de wereldbevolking is waterschaarste een probleem. "Anders eten kan een deel van de oplossing zijn", aldus Martijn. Voor de productie van één kilo vlees is duizenden liters water nodig. Ook bespaar je voedsel door bewuster en anders te eten, en lever je een bijdrage aan het stoppen van het uitsterven van land- en zeedieren. Kortom, zo besloot Martijn zijn voordracht voor een aandachtig luisterend publiek, door geen dierlijke producten te eten oefen je elke dag een stevige en positieve invloed uit op een evenwichtig ecosysteem.

Eet verantwoord en gevarieerd
Na een overheerlijke 'No fish out of the sea'-cracker volgde de zo mogelijk nog verrukkelijker salade 'beef' teriyaki, waarna Leonie Grossenbagt het woord nam. Als orthomoleculair therapeute zorgt zij ervoor dat je je lichaamscellen met de juiste moleculen voedt. Ze legde onder meer het verschil uit tussen het ontstekingsremmende Omega 3 (onder meer in walnoten en lijnzaad) en het juist ontstekingsbevorderende Omega 6 (onder meer in pindakaas en tarwe). Ook toonde ze aan dat een Mars weliswaar minder calorieën bevat dan noten, maar dat in de laatste veel meer essentiële voedingsstoffen zitten. Ze pleitte ook voor het zogeheten 'intermittend fasting': probeer, als je dat volhoudt, je spijsvertering tot rust te laten komen door bepaalde uren helemaal niets te eten, bijvoorbeeld na het avondeten tot de lunch van de volgende dag.

Tijdens haar voordracht golfde een heerlijke geur de ruimte in, en even later serveerden Miss Bean en Inge Fris 'De goede burger', een hamburger op basis van bietjes. Ook Leonie zag zich toen genoodzaakt haar lezing te onderbreken en op deze lekkernij aan te vallen. Daarna vertelde Leonie dat het belangrijk is om zo gevarieerd mogelijk te ontbijten en te lunchen, zo krijg je een groter palet aan voedingsstoffen binnen en wordt je spijsvertering niet steeds door hetzelfde geprikkeld.

Het nagerecht was een Nieuw-Hollandsche appeltaart, en Miss Bean leek hier wel magie te hebben bedreven, gezien de reacties van de deelnemers. Dat klinkt wat overdreven, maar wie de taart proeft zal moeten beamen dat de smaak je regelrecht naar de hemel voert.

Het slotwoord was aan de koningin van de avond zelf, Miss Bean. Ze sprak de wens uit dat de deelnemers zich zowel mentaal als lichamelijk gesterkt voelden om bewuster met voedsel om te gaan en wees op de vele alternatieven die deze verandering een stuk makkelijker kunnen maken. Voor deze tot in de perfectie verzorgde avond ontvingen Miss Bean, Inge Fris, Leonie Grossenbagt en Martijn Smit een overdonderend applaus. Geheel terecht. 'Er is nog nooit een kok gevonden die koken kan naar alle monden', zo luidt het spreekwoord, maar Miss Bean kan het.


 

Bedrijf Belicht

Sport

Regio

Digitale krant