Een beduusde Willy tussen Merel (links) en Rosa (rechts) die helemaal naar Groningen gingen om haar de cheque te overhandigen.
Een beduusde Willy tussen Merel (links) en Rosa (rechts) die helemaal naar Groningen gingen om haar de cheque te overhandigen. Foto: aangeleverd

Willy blij met spekspugen Heiloo

Human Interest

HEILOO - Willy was een beetje beduusd toen er vrijdagmiddag om 15.30 twee meisjes bij haar voor de deur stonden met een cheque en een koffertje met daarin 111,20 EUR. Ze was de gelukkige winnares geworden van de opbrengst van het 'Spekspugen voor Groningen'  op de vrijmarkt van Koningsdag 2018 bij winkelcentrum 't Loo. 

Het begon allemaal een half jaar eerder toen Rosa en Merel plus hun enthousiaste vaders op de koningsmarkt uitdaagden om een spekje over een zo groot mogelijke afstand te spugen. De minimale inleg voor deelname was € 0,20. De winnaar kon aan het einde van de dag de felbegeerde 'spekspuugbokaal' in ontvangst nemen.

Voor de opbrengst hadden de meiden ook al een leuke bestemming bedacht. Het geld zou niet naar hun spaarpot, maar naar het door aardbevingen geteisterde Groningen gaan. Burgemeester Hans Romeyn, zelf ook geen onverdienstelijk spekspuger, trok uit de duizenden adressen het adres van Willy Hammenga uit Siddeburen.

De woning van Willy Hammenga had zelf niet veel te lijden gehad onder de aardbevingen. Maar de boerderij aan De Oude weg waar Willy tot 2016 met haar gezin had gewoond had veel te verduren gehad. De oude muren waren gescheurd en de schoorstenen waren uit voorzorg verwijderd. De boerderij die nu bewoond werd door Willy's zoon was inmiddels grotendeels hersteld maar de schade was niet voor 100% gedekt geweest door de NAM. Toch mopperde Willy niet en stelde ze dat het uiteindelijk allemaal goed was opgelost.

Met de bijdrage uit Heiloo zal niet alle schade aan de kippenschuur kunnen worden hersteld. Maar Merel en Rosa hopen wel dat ze met hun actie de Groningers het gevoel geven dat er ook in de rest van Nederland met ze mee wordt geleefd.

Bedrijf Belicht

Sport

Regio

Digitale krant