Vereniging Groei en Bloei, medewerkers van de gemeente Heiloo en toekomstige bewoners planten de BioBorder aan rondom de schoorsteen.
Vereniging Groei en Bloei, medewerkers van de gemeente Heiloo en toekomstige bewoners planten de BioBorder aan rondom de schoorsteen. (Foto: STiP Fotografie)

In Heiloo geen tegeltuinen maar groene tuinen

Zaterdag 27 oktober werd de Melco Bewonersdag georganiseerd. Vele toekomstige bewoners van de nieuwe wijk, welke op het voormalige Melco-terrein gebouwd wordt, waren naar de Trog gekomen om daar informatie te krijgen over het aanleggen van een BioBorder en wat zo'n border allemaal inhoudt.

Dorien Kotterman (De Groene Reiger) vertelde bij de opening van de dag, dat eigenlijk elke nieuwbouwwijk in Heiloo groen en gezond voor mens en dier zou moeten zijn. "Wist u dat kinderen minder ziek zijn in een groene wijk en er in groene wijken minder ADHD en stress onder kinderen voorkomt? Tegels geven geen voeding aan dieren dus wijken zouden geen tegeltuinen moeten hebben maar groene tuinen," aldus Dorien. Tuinarchitect Arjan Boekel vertelde het hoe en waarom van de Bioborder. Welke keuzes er zijn qua kleur, de hoeveelheid onderhoud die zo'n tuin vergt en hoe de bijen, vlinders en vogels geholpen worden met zo'n tuin. Daarnaast is een BioBorder onderhoudsvriendelijk en veel beter opgewassen tegen extreme droogte of regen. 

Voor de toekomstige bewoners van het terrein zijn er een aantal 'Doe het zelf pakketten' kant en klaar te bestellen bij de Buitenkans. Ieder pakket afgestemd op de afmeting van het perceel wat ingeplant moet worden. Dick Vollenga, beleidsmedewerker binnen de BUCH, had vanuit de gemeente  voor ieder bouwnummer een voucher van € 12,50, welke te besteden is aan een BioBorder.

Verder konden de toekomstige bewoners speeddaten over een tuinontwerp met Arjan Boekel, er was een bijenexcursie met Frens Pries, zelf toekomstig bewoner van het Melco-terrein en voor kinderen was er bolletjes planten in de Buurttuin.

Maar zaterdag stond vooral in het teken van het aanplanten van een BioBorder rondom de schoorsteen op het Melcoterrein door de Vereniging Groei en Bloei en de Gemeente Heiloo gezamenlijk met de toekomstige bewoners.

Tekst: Yvonne van Stiphout 

Meer berichten