Wethouder Jan Houtenbos benadrukt dat de rijke Egmondse geschiedenis meer uitgedragen dient te worden.
Wethouder Jan Houtenbos benadrukt dat de rijke Egmondse geschiedenis meer uitgedragen dient te worden. Foto: Fred Valkering

Opening expositie 'Het tapijt van Egmont'

Cultuur

EGMOND AAN DEN HOEF - Op zaterdagmiddag 20 oktober is de bijzondere tentoonstelling 'Het tapijt van Egmont' door wethouder Jan Houtenbos van de gemeente Bergen plechtig geopend in aanwezigheid van vele meewerkende kunstenaars uit Egmond en het Belgische Zottegem.

Hij benadrukte in zijn openingsspeech dat de bijzonder rijke Egmondse geschiedenis nog meer uitgedragen dient te worden.

Dit project is tot stand gekomen door de samenwerking tussen Atelier Koeleur uit Zottegem en het Egmondse kunstcollectief Hafre, dat museumhoeve Overslot sinds 1998 runt en al sinds de jaren tachtig van de vorige eeuw een warme band heeft opgebouwd met kunstenaars uit de Egmontstede Zottegem, met uitwisselingen en wederzijdse bezoeken. In het verleden is ook wethouder Jan Houtenbos daar regelmatig bij aanwezig geweest, toen nog als vertegenwoordiger van de gemeente Egmond.

Het jaar 2018 was vanwege de 450 jaar geleden onthoofde graaf van Egmont een mooie gelegenheid om de banden weer eens aan te halen, wat resulteerde in het 'Tapijt van Egmont'. In 40 delen is de geschiedenis van Lamoraal geschilderd door kunstenaars uit Zottegem en de Egmonden. Het is eerst onder grote belangstelling in het Oost-Vlaamse Zottegem tentoongesteld en nu in museumhoeve Overslot te zien, gelegen tegenover de fundamenten van het slot en het standbeeld van Lamoraal van Egmont.

Deze tentoonstelling is samen met de overige exposities, waaronder een 17de eeuws rariteitenkabinet en een overzicht van de meer dan duizendjarige kunstgeschiedenis van de Egmonden, op zaterdag en zondag van 14.00 tot 18.00 te zien tot het einde van het lamoraaljaar 2018.

Museumhoeve Overslot is gelegen aan de Slotweg 42 te Egmond aan den Hoef en is vrij te bezoeken.

Bedrijf Belicht

Sport

Regio

Digitale krant