Vrijwilligers nemen ouderen mee de tuin in om samen te tuinieren.
Vrijwilligers nemen ouderen mee de tuin in om samen te tuinieren. Foto: STiP Fotografie

Stichting ZaaiGoed laat ouderen opbloeien

21 jul, 10:07 Algemeen

HEILOO - 'Groen met ouderen' is een project van Stichting ZaaiGoed voor krasse ouderen en ouderen met geheugenproblemen. Stichting ZaaiGoed is begin 2018 begonnen met het aanpassen van de bestaande tuin van Zorgvilla Westervenne naar een zintuigelijke tuin waarbij de tuin de inspiratiebron is voor de creatieve activiteiten die met de bezoekers van Westervenne worden gedaan.

Een bijzonder project waarbij ook enkele vrijwilligers via het DemenTalent-project meedoen, dat wil zeggen dat ouderen met geheugenproblemen hun passie blijven uitvoeren als vrijwilliger. Zo heeft het Zintuigentuin-project momenteel vier vaste vrijwilligers. De nieuwe zintuigelijke beplanting, uitgezocht op kleur, geur, smaak en tast (en niet te vergeten geluid, door de vele grassen die wuiven in de wind) wordt wekelijks onderhouden, aangevuld en bewonderd door de bezoekers, medewerkers en vrijwilligers. Maar ook door insecten waaronder vele bijen! "De bijen zijn afkomstig van een imker uit de buurt. De honing is werkelijk heerlijk. Honing van 'onze Zintuigentuin'," aldus Liesbeth van Ginkel van Stichting ZaaiGoed.

Maar de tuin bestaat niet alleen uit bloemen en sierplanten. Samen met de bezoekers van Westervenne en de vrijwilligers heeft Stichting ZaaiGoed ook zaden voor groenten, fruit en kruiden beschikbaar gesteld. In kweekbakken, ook op hoogte, zodat iedere bezoeker kan deelnemen aan de activiteiten in de tuin. Na het oogsten worden deze producten gebruikt bij het koken voor de bezoekers van de zorgvilla.

Natuurlijk kunnen de bezoekers van Westervenne ook gewoon in de tuin zitten en genieten van de mooie beplanting en de bloeiende planten. De beplanting komt van kwekerij G. Meijer uit Heiloo.

Elly Zomerdijk, zorgmanager Westervenne: "De Zorgvilla is zes dagen per week open. Per week komen hier ongeveer honderd bezoekers. Op donderdagavond zijn wij ook open. Dan ontvangen wij bezoekers samen met hun mantelzorgers. Wat wij nog graag zouden willen voor in de tuin is een tuinhuis. Een eigen plek voor de bezoekers die zich veel bezig houden met de Zintuigentuin. Een tuinhuis waar ze bij slecht weer een eigen plek hebben, waar ze activiteiten kunnen voorbereiden en waar ze kunnen koken. Het tuinhuis moet daar dus geschikt voor zijn. Westervenne zoekt daar een sponsor voor."

Tevens worden er nog vrijwilligers gezocht voor het onderhoud van de Zintuigentuin. Geïnteresseerden kunnen contact opnemen met Erika Meershoek: e-mail contact@stichtingzaaigoed.nl 

Tekst: Yvonne van Stiphout  

De Zintuigentuin bij Zorgvilla Westervenne.
Schrijf je in voor onze nieuwsbrief