Burgemeester Hans Romeyn nam een taart mee namens de koning en de koningin.
Burgemeester Hans Romeyn nam een taart mee namens de koning en de koningin. (STiP Fotografie)
Heiloo

Zeventig jaar lief en leed

HEILOO - Op 15 juni vierden mevrouw Lussing-de Moor en meneer Lussing het heugelijke feit dat zij zeventig jaar geleden in het huwelijksbootje stapten. Burgmeester Hans Romeyn kwam het echtpaar feliciteren en naast een bos bloemen bracht hij, namens ZM de Koning en HM de Koningin, een heerlijke taart mee. Tevens had de burgemeester een brief bij zich namens de koning en koningin waarin zij hun felicitaties overbrachten aan het bruidspaar.

Meneer (96) is geboren in Beetsterzwaag. Mevrouw (bijna 95) in Alkmaar. En in Alkmaar hebben zij elkaar leren kennen. Meneer was gelegerd in Alkmaar toen ze elkaar bij dansles tegen kwamen. Ze hebben in Alkmaar, Bergen en Enkhuizen gewoond. Het echtpaar, dat inmiddels al vijfenveertig jaar in Heiloo woont, al die jaren in hetzelfde huis, heeft twee kinderen, zes kleinkinderen en acht achterkleinkinderen. Meneer heeft veertig jaar bij Het Korps Rijkspolitie gewerkt, zowel binnen- als buitendienst. De buitendienst had zijn voorkeur. Vele anekdotes weet hij zich nog te herinneren. Eén daarvan gaat over de winter van 1963. Meneer Lussing: "In de winter van 1963 moesten wij als Rijkspolitie colonnes met vrachtwagens over de Afsluitdijk begeleiden. Door al het ijs en sneeuw was het niet veilig. Wij gingen als politie voorop en daarachter de vrachtwagens. Het was een zware maar mooie tijd."
Ook minder leuke dingen heeft hij meegemaakt bij de politie. Maar altijd was daar weer zijn vrouw als hij met een naar verhaal thuis kwam. En niet alleen het luisterend oor van mevrouw heeft hem gebracht waar hij nu is. "Door de goede zorgen van mijn vrouw heb ik deze respectabele leeftijd behaald," aldus meneer Lussing.

Mevrouw heeft altijd voor de kinderen gezorgd en deed het huishouden. Ondanks haar hoge leeftijd geniet ze nog volop van het leven. Zij puzzelt heel veel, woordzoekers. Zo houdt ze haar geest jong. Mevrouw Lussing: "Geen stress hebben, dan word je oud." Ook volgt ze het nieuws en leest ze de krant nog dagelijks. Net als meneer. Verder vermaken de echtlieden zich met sport kijken, natuurfilms kijken op de Duitse tv en met mooi weer in de tuin zitten. Op vakantie gaat niet meer. Drie jaar geleden was de laatste vakantie van het echtpaar. In hun eigen caravan op camping 't Dekske in Noord-Brabant. Omroep Brabant heeft er zelf een radio-item van gemaakt omdat het een unicum was gezien de leeftijd van het echtpaar.

Om hun zeventigste huwelijksdag te vieren gaan ze uit eten met de familie. Uit heel het land komt men naar Heiloo. Ook een broer, in de negentig, van meneer komt samen met zijn dochter over uit Friesland.

En dat het echtpaar nog steeds zelfstandig woont is, naast de zorg van de medewerkers van Evean, te danken aan de buren. En dat de buren dicht bij het echtpaar staan blijkt wel uit het feit dat de gehele straat op 15 juni de vlag uithing voor het platina echtpaar.

Tekst: Yvonne van Stiphout

Meer berichten