Bandleden en majorettes liepen in de verschillende uniformen van de afgelopen 50 jaar.
Bandleden en majorettes liepen in de verschillende uniformen van de afgelopen 50 jaar. (Foto: aangeleverd.)
Heiloo

FSH 50 jaar jong

Zaterdag 9 juni was het na een tijd van oefenen en voorbereiden dan eindelijk zover. Met een speciaal optreden in de eigen gemeente Heiloo vierde Fanfare Showband Heiloo haar vijftigste verjaardag.

Op zondag 10 juni 1968 werd door een groep enthousiaste muziekliefhebbers Trompetterkorps Heiloo opgericht. Gedurende deze vijftig jaar heeft de band aan veel wedstrijden, taptoes en speciale evenementen en activiteiten meegedaan in binnen- en buitenland. Een paar van deze hoogtepunten zijn: het Wereld Muziekconcours in Kerkrade, optredens op muziekfestivals in Duitsland, Denemarken en Frankrijk, en meewerken aan de film: "Ja Zuster, Nee Zuster".

In de loop der jaren werd niet alleen het uniform enkele malen gewisseld, maar is de naam ook veranderd. Van Trompetterkorps Heiloo naar Fanfare Showband Heiloo, dit omdat de bezetting van het korps, en de instrumenten in de loop der jaren veranderde.

Bij zo'n mooi muziekkorps kon een majorettegroep natuurlijk niet ontbreken, en zo werd in 1969 de majorette/twirlgroep opgericht. Altijd met eigengemaakte uniformen, eerst in de modekleuren oranje en zwart, later de rode jurkjes, de roze jurkjes, de grijze joggingpakken. Nu de zwart met groene jurkjes en de trainingspakken zwart, wit en bordeaux-rood.

Speciaal voor deze verjaardag heeft de Fanfare niet alleen nieuwe nummers ingestudeerd, maar zijn ook oude nummers vanaf de beginperiode weer tevoorschijn gekomen en opnieuw opgepoetst om ze in alle glorie ten gehore te brengen, inclusief bijbehorende show.

Om 13:00 werd gestart met een rondgang door ons eigen Heiloo. Vanaf de Ypsalon in Ypenstein ging het eerst richting Stationscentrum waar voor het winkelende publiek meerdere nummers ten gehore werden gebracht. Volgende stop was 't Loo, ook hier werden de mensen getracteerd op mooie marsen en shows van band en majorettes. Als afsluiting ging het door plan Oost richting de Oosthonk alwaar na ruim twee uur spelen alle muzikanten moe maar voldaan aankwamen.

's Avonds was er nog een speciale feestavond waar zowel leden als oud-leden voor waren uitgenodigd. Ruim honderd mensen hadden zich hiervoor opgegeven afkomstig vanuit Friesland tot en met Zuid-Holland. Wat maar weer laat zien dat zij na al die jaren FSH nog steeds een warm hart toedragen. Op deze avond werd FSH ook nog in het zonnetje gezet door wethouder Elly Beens die het belang van muziek voor een gemeente onderstreepte. En wie jarig is krijgt meestal ook een cadeau. De wethouder had voor FSH behalve een mooie toespraak ook een cheque meegenomen met een respectabel bedrag dat gebruikt kan worden om onder andere jonge muzikanten op te leiden via het jeugdprogramma Music for You. Dit is een programma waarbij kinderen vanaf ongeveer 10 jaar een half jaar gratis muziekles krijgen op een muziekinstrument naar keuze dat door de fanfare ter beschikking wordt gesteld.

Verder had de wethouder ook nog een verrassing voor een aantal leden van de vereniging. Vijf leden vierden namelijk een jubileum in dit jaar. Suzet van Hove en Sanna Kamminga zijn namelijk 5 jaar majorette van de band, de zusjes Monique en Angela Mastenbroek beiden 12,5 jaar muzikant van de band, en Ciska Tromp die 25 jaar als majorette en instructrice aan de band verbonden is. Van de wethouder kregen ze hiervoor een speciale speld uitgereikt samen met een oorkonde, en van de band zelf natuurlijk een mooie bos bloemen.

Fanfare Showband Heiloo is klaar voor de volgende vijftig jaar. Lijkt het u ook leuk om deel uit te maken van de fanfare en samen op een gezellige wijze mooie muziek te maken en mensen te laten genieten van de optredens, neem dan contact op, via de website: http://www.showbandheiloo.com of via facebook.

Tekst: R. Mastenbroek.

Meer berichten