Uitslaande vlammen op het dak van de Corneliuskerk.
Uitslaande vlammen op het dak van de Corneliuskerk. (Foto: Mats Weijers)
Limmen

'Limmen zet de schouders eronder'

LIMMEN - In hoeverre de Corneliuskerk in Limmen na de brand van 3 mei weer in de oude staat wordt teruggebracht, hangt mede af van het oordeel van het bisdom. "Het bisdom moet zijn zegen geven en daar is het wachten op. Het bisschopbestuur vergadert volgende week donderdag weer, dan weten we misschien meer", vertelt pastor Johan Olling.

De pastor laat weten dat "signalen en contacten ons de afgelopen dagen laten weten dat Limmen zich geen zorgen hoeft te maken". "De Corneliusgeloofsgemeenschap is vitaal en financieel draagkrachtig." Over de oorzaak van de brand en het schadebedrag kan hij nog niets zeggen. "Dat wordt allemaal nog uitgezocht."

Veel steun
Johan Olling, inmiddels negentien jaar verbonden met de kerk, kijkt met ontsteltenis terug op de dag van de brand waarbij hij met een groep andere parochianen in Ierland vertoefde. "Iemand kwam naar ons toe en zei: 'Je kerk staat in de brand'. Ik dacht dat het een grapje was, maar toen kregen we links en rechts allemaal telefoontjes binnen en zagen we de beelden. Dan dringt het keihard tot je door, we keken ernaar met tranen in onze ogen." Bij thuiskomst donderdagavond kregen Johan Olling en zijn reisgenoten een hartverwarmend ontvangst bij de kerk en in het tegenoverliggende dorpshuis De Heeren van Limmen. "Het stond zwart van de mensen. Bloemen waren in het hek van de kerk geprikt, we kregen kaarten met steunbetuigingen en tekeningen van kinderen. Het was overduidelijk dat hier iets vreselijks was gebeurd. Voor ons was dit een stukje rouwverwerking" Olling kreeg ook "hartverwarmende reacties" van omliggende katholieke parochies en vanuit de PKN kerk in Limmen. Hij waardeert de gemeenschapszin in het dorp zeer. "Iedereen wil ons steunen en helpen, of je nu kerkganger bent of niet. Dat is fantastisch."

Lees verder in de Uitkijkpost van woensdag 16 mei a.s.

Tekst: EJV Mediaproducties/Evert Visser

Meer berichten