Bloemen bij 'De Man van Vught.
Bloemen bij 'De Man van Vught. STiP Fotografie

"Ik huil mijn vaders tranen"

Algemeen Heiloo

HEILOO - Vrijdagavond 4 mei, klokslag 20.00 uur. Twee minuten stilte tijdens de Dodenherdenking bij 'De Man van Vught'. Een indrukwekkende stilte. Iedere aanwezige zijn eigen gedachte! Na het spelen van het eerste en zesde couplet van het Wilhelmus neemt burgemeester Hans Romeyn het woord.

Burgemeester Hans Romeyn: "Midden in Heiloo staat, u kent het vast, naast de Witte Kerk, een waterput. Deze put wordt als inspiratiebron gezien voor onder andere een reeks lezingen die in Heiloo wordt georganiseerd. In het kader van deze reeks, 'Rond de Waterput' genoemd, werd afgelopen zondag, 29 april, een kort toneelstuk opgevoerd in het Willibrordushuis aan de Westerweg.

Dit korte toneelstuk met als titel 'Ik huil mijn vaders tranen' is geschreven en geregisseerd door Martine Faber uit Heiloo. Het vertelt het verhaal van twee vrouwen van de naoorlogse generatie, die om verschillende redenen nog dagelijks met de oorlog worstelen. De verhalen van dochters zijn de verhalen van de vaders. Indachtig het laatste gedeelte van het toneelstuk zouden we kunnen zeggen dat wij hier vandaag bij elkaar zijn gekomen om 'onze vaders tranen te huilen'. De meesten van ons hebben uit overlevering meegekregen hoe gruwelijk de oorlog is geweest, maar ook weten we, onder andere uit tv-beelden, hoe gruwelijk oorlogen nog steeds zijn. Keer op keer zien we de meest mensonterende beelden aan ons voorbij trekken. Hoe komt het toch dat we daar nog steeds niets van hebben geleerd? Waarom zijn we met elkaar niet in staat om oorlogen te voorkomen, om met elkaar te praten en met elkaar te werken aan een goede toekomst voor ons allemaal? Waarom moeten we 'onze vaders tranen blijven huilen'? Wat kunnen we eraan doen om dat te voorkomen? Dat kan door te praten en te luisteren naar elkaar. Dat kan omdat wij in een vrij en democratisch land mogen leven, waar we met elkaar rekening houden.

Ook in Heiloo! Voor die democratie is heel hard gestreden door heel veel mensen. Het heeft een ongekende hoeveelheid slachtoffers gekost. Juist aan die mensen hebben wij een ereschuld om ons in te zetten voor een goede en democratische samenleving waar we met elkaar rekening houden".

Terugkomend op de put van Willibrordus sprak de burgemeester de hoop uit dat ook de herdenking bij 'De Man van Vught' voor ons een bron van inspiratie mag zijn. Inspiratie om onze dorst naar vrede en gerechtigheid te stillen, dat er dagen mogen komen waarop we niet meer 'onze vaders tranen hoeven te huilen', dat we inspiratie mogen vinden om met elkaar te werken aan een goede wereld. Een wereld waarin we op een democratische manier in vrijheid met elkaar kunnen samenleven en waarbij we ook, of misschien wel juist niet alleen als meerderheid, uitmaken wat goed voor ons is, maar dat we daarbij ook rekening houden met de minderheden in onze samenleving.

Volgens de burgemeester is het ook goed en ook veel beter de mooie verhalen van onze vaders en moeders te horen. Verhalen van vrijheid en democratie, van 'iets voor elkaar over hebben', van 'het elkaar gunnen mens te zijn in alle vrijheid, rekening houdend met een ander'. "Dat beste Heilooërs, wens ik ons allen van harte toe", aldus burgemeester Hans Romeyn.

Tekst: Yvonne van Stiphout

College van B&W heeft een krans neergelegd.
Burgemeester Hans Romeyn houdt zijn toespraak.
Veteranen en scouts tijdens de Dodenherdenking.
Deelnemers aan de Stille Tocht komen aan bij 'De Man van Vught'

Bedrijf Belicht

Sport

Regio

Digitale krant