Afbeelding
Foto: Roos van Lunsen op Facebook
video

Zeer grote brand Cornelius kerk Limmen (UPDATE)

Algemeen Limmen

Op donderdag 3 mei is er aan het eind van de middag brand uitgebroken in de Corneliuskerk in Limmen. De brandweer heeft opgeschaald naar een zeer grote brand.

Volgens buurtbewoners sloegen de vlammen uit de kerk. De rook was vanaf de snelweg A9 al te zien.

Volgens een woordvoerder van de veiligheidsregio stond het dak van de kerk in brand en waren er drie hoogwerkers naartoe om de brand te blussen.

De veiligheidsregio roept op om ramen en deuren gesloten te houden!

Burgemeester Toon Mans van Castricum bracht donderdagavond een bezoek aan de kerk, hij reageerde aangeslagen: "Je gelooft bijna je eigen ogen niet. Deze kerk staat midden in de gemeenschap van Limmen, letterlijk en figuurlijk. Er stonden mensen met de tranen in de ogen. Dit is gewoon verschrikkelijk triest en ik leef met iedereen mee die de kerk een warm hart toedraagt. In het bijzonder met de pastor. De brandweer uit de hele regio is aangerukt, de mannen en vrouwen doen geweldig werk. De schade is echter groot. Daar zullen we in de komende dagen meer over horen Voor morgen, de 4 mei herdenking moeten we uitwijken. We laten zo snel mogelijk weten waar naar toe."

Bronnen: NH Nieuws, Facebookpagina "Je bent Limmer als", veiligheidsregio NHN en gemeente Castricum

UPDATE:
Een groot deel van de kerk is verwoest, laat NH Nieuws weten. Rond 20:30 uur had de brandweer het vuur onder controle. Het nablussen zal zeker tot vrijdagochtend gaan duren. Daarbij kan nog steeds (veel) rook vrijkomen. Het advies is tot vrijdagochtend vroeg ramen en deuren gesloten te houden en de mechanische ventilatie uit.

Er werden vandaag onderhoudswerkzaamheden in de kerk uitgevoerd, maar het is onduidelijk of die tot de brand hebben geleid. "De binnenkant, de orgels, alles is verwoest. Het is vreselijk triest", zegt Joop Koppes die al sinds 1972 bij de kerk betrokken is tegen NH Nieuws. "De kerk is helemaal naar de knoppen", zegt hij met tranen in zijn ogen. Buiten stond hij te kijken naar hoe de brandweer de kerktoren en de pastorie probeerde te redden. "Dat is in ieder geval gelukt", licht de woordvoerder toe. 

Uitvaartcentrum
Een naastgelegen uitvaartcentrum moest door de brandweer worden geëvacueerd. Daarbij werd ook een kist met een overledene, die in de aula lag opgebaard, in veiligheid gebracht. 

 UPDATE 22:00 uur: De 4-mei-herdenkingsdienst van Limmen wordt verplaatst naar Vredeburg. Zie ook: http://castricum.uitkijkpost.nl/nieuws/algemeen/28333/dodenherdenking-in-limmen-jaar-van-verzet-.

Video: Joost van der Werf

Afbeelding
Afbeelding
Schrijf je in voor onze nieuwsbrief