Foto: Marga Rezel
Foto: Marga Rezel

Foto-exposities museumhoeve Overslot en Huys Egmont

Cultuur Egmond aan den Hoef

EGMOND AAN DEN HOEF - In museumhoeve Overslot en Huys Egmont vinden twee foto-exposities plaats, ter gelegenheid van het Lamoraaljaar 2018. Dit jaar wordt herdacht dat graaf Lamoraal van Egmont 450 jaar geleden op de Grote Markt in Brussel werd onthoofd.
 

Zaterdagmiddag 28 april werd onder grote publieke belangstelling de eerste expositie 'Achter de schermen van het vechtvolk' geopend door fotograaf Ab Baart. In de slothoeve worden 10 uitvergrote foto's van Marga Rezel getoond, lid van fotogroep Egmond. Met haar smartphone maakte ze verbluffend scherpe opnamen van de fotofiguranten die als vechtvolk optraden bij Ab Baart's fotoproject 'De heren van Egmont'. Egmonders zullen de in middeleeuwse sfeer geportretteerde personen ongetwijfeld herkennen. Dit vechtvolk ziet er wel wat vreedzamer uit dan het in werkelijkheid was.

De Gelderse Friezen die in het jaar 1517 rond de feestdag van Adelbert slot en hoeve belaagden en probeerden te plunderen werden tegengehouden door een garnizoen soldaten; wel werden 80 huizen van het dorp aan den Hoef in de as gelegd, de abdij bleef gespaard door bemoeienis van de aanvoerders.

De tweede expositie 'Heren van Egmont' vindt vanaf 1 juni plaats, het fotowerk van Ab Baart is dan te bewonderen in Historisch Informatie Centrum 'Huys Egmont'.

Op zondag 6 mei van 16.00 - 18.00 uur speelt de jazzformatie PDC in Hoeve Overslot met voor deze keer zangeres Yvonne Mandigers in de gelederen. PDC bestaat uit een aantal zeer gelouterde jazzmuzikanten met als motor drummer Pete van Raamsdonk van o.a. Burn Brigade. De toegang is vrij, maar een vrijwillige bijdrage wordt gewaardeerd.

Museumhoeve Overslot is elk weekend geopend van 14.00-18.00 uur, het naastgelegen Historisch Informatie Centrum 'Huys Egmont' is tevens iedere zaterdag en zondag geopend, van 14.00-17.00 uur. Daarnaast is het soms ook doordeweeks geopend. Ziet u de vlaggen buiten hangen? Loop dan gerust even binnen.

Tekst: Felix Hogeboom

Bedrijf Belicht

Sport

Regio

Digitale krant