Piet Postma en Ron Kösters, beiden verbonden aan SGSH
Piet Postma en Ron Kösters, beiden verbonden aan SGSH STiP Fotografie

Stichting Gehandicapten Sport Heiloo al veertig jaar een begrip

Algemeen Heiloo

HEILOO - Op 1 april 2018 bestond de Stichting Gehandicapten Sport Heiloo (SGSH) precies veertig jaar. Reden om samen met Piet Postma en Ron Kösters terug te kijken naar de afgelopen veertig jaar. Ook kwam tijdens het interview het heden ter sprake.

Al veertig jaar is Piet Postma actief bij de SGSH. Iedere zaterdagochtend van half acht tot acht uur zwemmen hij en een aantal andere vrijwilligers met kinderen met een handicap bij zwembad Loos. De oorspronkelijke opzet is de kinderen watervrij te maken en plezier te hebben in het water. Met heel veel geduld en training lukt het vaak de kinderen een zwemslag aan te leren. Een enkele keer gaan de kinderen ook op voor een echt zwemdiploma.

Helaas zien Piet en Ron de aanwas van kinderen steeds kleiner worden. "Veertig jaar geleden waren er nog niet zoveel mogelijkheden om een gehandicapt kind te laten sporten. Heden ten dage kunnen gehandicapte kinderen terecht op o.a. voetbal, hockey enzovoort", aldus Ron. "Daar kiezen mensen eerder voor". "Jammer dat het zwemmen terug loopt, want als een kind in het water valt is het zeker belangrijk dat ze zich kunnen redden", vult Piet aan.

Maar ondanks het teruglopend aantal kinderen zijn beide heren niet van plan het zwemmen met de kinderen stop te zetten. Ron: "We gaan gewoon door, ook als we het nog maar voor twee kinderen zouden moeten doen".

De SGSH heeft nu zeven kinderen zwemmen op de zaterdagochtend. Ieder kind heeft zijn eigen begeleider. Graag zouden de heren de groep naar minimaal tien kinderen zien groeien. Er is dus nog ruimte voor kinderen met een handicap die graag willen zwemmen.

Voor het volledige interview verwijzen wij u naar de krant van woensdag 11 april.

Tekst: Yvonne van Stiphout

Bedrijf Belicht

Sport

Regio

Digitale krant