De koeien lopen na een winter op stal weer vrolijk de wei in.
De koeien lopen na een winter op stal weer vrolijk de wei in. STiP Fotografie

Koeien in de stromende regen de wei in

Algemeen Heiloo

HEILOO - Tweede paasdag, in de stromende regen, vond de jaarlijkse 'koeiendans' plaats op de boerderij van de familie Brouwer de Koning op landgoed Ter Coulster. Om klokslag 13.00 uur liet minister van Landbouw, Natuur- en Voedselkwaliteit de koeien naar buiten.

Ondanks de regen kwamen veel mensen kijken naar de, voor dit jaar, eerste stappen van de koeien in de wei. Niet alle koeien konden de regen waarderen en draaide resoluut weer om. De weg terug naar de stal was afgesloten dus dan toch maar het land op. En niet alle 'dames koe' waren het met elkaar eens. Kleine meningsverschillen tussen de dames werden dan ook direct uitgevochten.

Boerenlandvogels
Het moment dat de koeien voor het eerst weer naar buiten mochten, was niet de enige activiteit op de boerderij. Naast de open dag die de familie Brouwer de Koning organiseerde was het ook het moment van de kick-off van de landelijke actie om boerenlandvogels welkom te heten. De koeien gaan de komende weken in het weiland weer gezelschap krijgen van vele soorten weidevogels. Duizenden vogels keren deze weken terug naar de Nederlandse erven, akkers en weides. Zo vinden meer dan vijftig soorten vogels hun thuis op het boerenland (erf, akkers en weides).

SlimmeVogels.net, een initiatief van Duurzaame Zuivelketen, maakt zichtbaar wat boeren doen om boerenlandvogels een thuis te bieden. Met een landelijke campagne maakt SlimmeVogels de vaak onbekende inspanningen van melkveehouders zichtbaar. Ook de familie Brouwer de Koning doet mee aan de actie. Om dat te laten zien werd door Scouting Victorie Heiloo een enorm vogelnest gebouwd. Op tweede paasdag een mooi uitzichtpunt voor minister Schouten en Wilco Brouwer de Koning om over de weilanden en de koeien uit te kijken.

"De koeien horen in de wei, vanaf vandaag zijn ze weer voor iedereen zichtbaar. Ook de boerenlandvogels horen hier thuis, ze maken deel uit van ons feestje. Dit willen we aan iedereen laten zien. De vogels zijn welkom bij ons thuis op de boerderij", aldus Wilco Brouwer de Koning.

Bent u nieuwsgierig welke vogels zich thuis voelen op de boerderij of wilt u weten hoe boeren deze vogels een thuis bieden? Kijk dan op www.thuisvoorboerenvogels.nl of download de mobiele app 'Slimme Vogels'.

Tekst: Yvonne van Stiphout

Minister Carola Schouten en Wilco Brouwer de Koning kijken vanuit een reuze vogelnest uit over de koeien.
Niet alle 'dames koe' waren het met elkaar eens.

Bedrijf Belicht

Sport

Regio

Digitale krant