Winnaars bij de volwassenen:
Vlnr.: Jeroen Aarten, Willeke van Etten-Kraakman, Gerard Sengers.
Winnaars bij de volwassenen: Vlnr.: Jeroen Aarten, Willeke van Etten-Kraakman, Gerard Sengers. STiP Fotografie

Heiloo en de natuur; van foeragerende ganzen tot orchideeën

Algemeen Heiloo

HEILOO - Woensdagmiddag zaten tweeënvijftig mensen, volwassenen en leerlingen van klas 2 VWO/HAVO van het PCC Heiloo, klaar voor het Groot Dictee Heiloo. Schrijver Joop Tulp, oud onderwijzer van CBS De Duif, was de maker en de voorlezer van het dictee. Burgemeester Hans Romeyn, wethouder Elly Beens en directeur bibliotheek Jeanette Braams waren de aanwezige 'prominenten'.

Het dictee had als thema 'Heiloo en de natuur'. De schrijver besteedde in het dictee ruimschoots aandacht aan namen van appelsoorten, vogels en bloemsoorten. Voor de wat oudere generatie waren deze onderwerpen iets minder lastig om juist te schrijven. En ook de oude gedeelten van Heiloo zoals het 'Die', het 'Oer-IJ' of de 'Zuider- en Noorderneg' waren voor de oudere generatie minder moeilijk te schrijven. Maar niet alleen oudere woorden stonden in het dictee. Joop Tulp had ook duidelijk aan de jongere generatie gedacht. 'Gechild', 'gebarbecued', 'gejogd' en 'shit' waren duidelijk meer woorden die de jeugd kende. Na het dictee barstte de discussie los tussen de deelnemers. "Hoe heb je halvemarathonlopers geschreven? Moest dat aan elkaar? Is leeuweriken nu met één of met twee k's"? Bij een rondje langs de prominenten vertelde burgemeester Hans Romeyn, winnaar 2016 bij de volwassenen, het dictee makkelijker te vinden dan toen. Wethouder Elly Beens vond het dictee best lastig.

Een zeskoppige jury keek de dictees na en daaruit kwamen de volgende winnaars.

Bij de jeugd: (in eerste instantie was er een andere winnaar, dit bleek een docent te zijn, daarom schoven Wouter Schouten en Pien Borst een plaatsje omhoog)
eerste plaats: Wouter Schouten
tweede plaats: Pien Borst
derde plaats: Sil Keijser

Bij de volwassenen:
eerste plaats: Jeroen Aarten
tweede plaats: Willeke van Etten-Kraakman
derde plaats: Gerard Sengers

Een knappe prestatie van alle deelnemers!

Tekst: Yvonne van Stiphout

Winnaars bij de jeugd:
Wouter Schouten en Pien Borst, derde prijs winnaar Sil Keijser (ontbreekt op de foto) werd later bekend gemaakt.
Hoe zat het ook al weer? Leeuweriken met één of twee k's?

Bedrijf Belicht

Sport

Regio

Digitale krant