Afbeelding
Foto: aangeleverd.

Turkse en Italiaanse vrolijkheid bij familie Kegel-de Groot

Algemeen Heiloo

Hun eigen kinderen zijn al uit huis - en ze hebben het prima met z'n tweetjes. Maar dit schooljaar kozen Wim Kegel en Els de Groot uit Heiloo toch voor een andere gezinssamenstelling. Seray en Matteo, twee uitwisselingsstudenten van YFU*, zorgen voor leven in de brouwerij.

Vorige zomer kregen ze de vraag van YFU Intercultural Exchange Programs: willen jullie gastgezin zijn? Wim en Els gingen overstag, omdat de vraag naar gastgezinnen groot was en omdat het haar eigenlijk ook wel leuk leek. "Na mijn pensioen vorig jaar was ik ineens veel thuis. Ik miste mensen om me heen."

De keus voor een gastkind viel op de 15-jarige Seray uit Turkije. Els: "Het klikte gelijk. Ze is open, vrolijk en ondernemend." Seray kwam in 4 vwo op het Murmellius Gymnasium in Alkmaar. Ze startte met vioollessen, maakte redelijk snel vriendinnen en had al snel haar draai gevonden. Niet lang daarna volgde Matteo (17) uit Italië. Hij zat in 5 vwo van dezelfde school, maar woonde nog in een tijdelijk gezin. Om te voorkomen dat hij naar een ander deel van Nederland moest verhuizen, stelden Wim en Els hun huis nogmaals open. Seray was er blij mee. "Ik ben in Turkije enig kind", lacht ze. "Een broer is echt heel leuk."

En zo vormen de vier een tijdelijk, internationaal gezin - dat altijd samen eet, soms samen kookt en elke avond één potje Rummikub en twee potjes Uno speelt. Els: "Dat is een gezellig familiemoment. Ik kijk er iedere dag naar uit."

Overdag hebben ze allemaal hun eigen programma: Wim werkt nog drie dagen per week, Matteo en Seray zijn druk met school. "Het Nederlandse onderwijs was voor mij een reden om naar Nederland te komen", vertelt Matteo. Wat hij verder fantastisch vindt aan Nederland? "Vla met slagroom. En treinen die op tijd rijden!"

Het allerleukste wat Seray heeft gedaan, is carnaval vieren met andere uitwisselingsstudenten in zuid-Nederland. Sinterklaas met vriendinnen was ook gezellig. En op het wensenlijstje staan nog Koningsdag, de Efteling en veel uitstapjes in het weekend. Samen met Matteo reist ze graag door Nederland. Maar eigenlijk geniet ze overal van en heeft ze nog geen moment last van heimwee gehad. "Nederland is klein, maar zo leuk en mooi. Hier thuis is het super gezellig. Ik ben heel blij."

Blij zijn ook Wim en Els, met hun levendige gezin. "Matteo en Seray zijn een kadootje. Ze brengen veel lol en vrolijkheid."

*YFU Intercultural Exchange Programs

YFU organiseert al bijna 60 jaar wereldwijd educatieve uitwisselingen voor jongeren. Vanuit Nederland naar de rest van de wereld en andersom. Gastgezinnen kiezen op basis van interesses en hobby's zelf welk gastkind zij verwelkomen. Zij krijgen een andere kijk op de wereld, kostbare herinneringen en een nieuw familielid voor het leven. Meer weten? Kijk op www.yfu.nl, bel 0297-264850 of mail naar info@yfu.nl.

Bedrijf Belicht

Sport

Regio

Digitale krant