Foto: Stipfotografie
Heiloo

Leerlingen Zuidwester regeren Brasserie in 't Groen

HEILOO - "Mag ik uw jas aannemen?" Tim, een leerling van basisschool De Zuidwester, maakt bij binnenkomst van de gasten in Brasserie in 't Groen nog net geen buiging. Daarna begeleidt hij iedereen als een ware gerant naar een tafeltje en vraagt beleefd of ze 'iets willen gebruiken'. Het is duidelijk: Tim en zijn medeklasgenoten van groep 7 geven de gasten helemaal het gevoel of ze lunchen in een peperduur sterrenrestaurant.

Voor de derde keer organiseerden Brasserie in 't Groen en De Zuidwester op woensdag 7 maart het jaarlijkse 'kinderkookcafé'. De leerlingen namen die dag, onder toezicht van ervaren medewerkers, de leiding over van de bar, bediening en keuken van de brasserie. Frederike Bennink van De Zuidwester: "De leerlingen dachten in eerste instantie: 'Leuk, we gaan restaurantje spelen', maar ze kwamen er al snel achter dat het toch heel wat meer inhoudt dan eten en drinken brengen."

Hans Kok, mede-eigenaar van de brasserie: "We willen jonge mensen laten ervaren hoe leuk het werken in de horeca is. Ik heb de leerlingen in de klas uitleg gegeven over de gang van zaken en gehamerd op de drie pijlers van het werken in een restaurant: samenwerking, hygiëne en veiligheid. Daarnaast hebben ze les gekregen in de regels van de etiquette. In het restaurant is vooraf ook druk geoefend op het aanleren van de technische vaardigheden zoals het bedienen van de kassa, het maken van een perfect kopje koffie of de manier waarop je een bestelling opneemt.

De leerlingen mochten werken in een uiterst moderne keuken. Hans Kok: "Alles is vernieuwd: de vloer, het plafond, de roosters en de afzuigkap. We voldoen aan de allerhoogste eisen, en uiteraard is dat ook voor de leerlingen een stimulans om alles precies volgens de regels te doen. Wij helpen ze daarbij!"

Het idee voor het kinderkookcafé ontstond een jaar of vijf geleden, vertelt Hans Kok. "Een collega had kinderen op De Zuidwester, en we bedachten dat het voor groep 7 wel leuk zou zijn als ze een dagje konden meedraaien in een echt restaurant. Bovendien leer je op zo'n dag ontzettend veel, omdat het werk zo veelomvattend is. De Zuidwester was meteen enthousiast. Nadat we de plannen hadden uitgewerkt zijn we drie jaar geleden begonnen, en het was direct een succes."

En een succes was het ook afgelopen woensdag! De leerlingen kregen zelfs een paar keer luid applaus omdat ze de lunch op alle fronten zo fantastisch hadden verzorgd. Dat vond ook wethouder Fred Dellemijn. "Burgemeester Romeyn kon vorig jaar niet, en dit jaar gelukkig ook niet. Ik ben dus met mijn neus in de boter gevallen. Prik volgend jaar alsjeblieft ook weer een datum waarop de burgemeester niet kan, want ik kom graag terug!" zo sprak hij de leerlingen en de medewerkers van Brasserie in 't Groen toe.

Het grootste deel van de opbrengst van de lunch komt ten goede aan De Zuidwester. Hans Kok: "Als Brasserie in 't Groen helpen we de school graag, en wat is er nou leuker om te zien dan leerlingen die het met hun eigen handen verdienen? Ik ben trots op wat ze met z'n allen hebben gepresteerd!"

Meer berichten